Moestuin, Recepten

Bosui, groeit die dan in het bos?

We zitten te lunchen. Wat zit er allemaal in?, vraagt dochterlief met een vinger wijst ze naar het gebakken ei wat voor me ligt. Ik noem wat van de ingrediënten op. Is dat sla?, vraagt ze terwijl ze de bosuitjes aanwijst. Nee, antwoord ik, bosui. Even is het stil terwijl we rustig door eten. Bosui? Groeit die dan in het bos mam? en ze kijkt me verwonderd aan. Ik schiet in de lach. Nee lievie, weet ik tussendoor te zeggen.

Bosui

Bosui, lente-ui, stengelui of sla-ui. Allemaal verschillende namen voor één en het zelfde plantje. Voor mij is het bosui. De bosui is namelijk het hele jaar door verkrijgbaar in Nederland. Hij behoort tot de uienfamilie. Hij draagt zijn naam niet omdat hij in het bos groeit, maar omdat ze in bosjes verkocht worden.

Bosui kopen

Koop je bosui in de winkel of op de markt kijk dan goed naar de kleuren. Het wit hoort helder wit te zijn, het groen donker of fris groen, de stengel mag wat glanzen. Het groene blad hoort rechtovereind te blijven staan en niet te gaan hangen. Ook wil je liever geen beschadigingen aan het plantje. Als je bosui vers koopt kun je het buiten de koelkast ongeveer een week bewaren. Vaak heb je niet een heel bosje nodig voor één gerecht. Je kunt er dan ook voor kiezen om de overige stengels al wel fijn te snijden en dit dan in een bakje in de vriezer te doen. Je kunt dan iedere keer pakken wat je nodig hebt.

Bosui in de keuken

Bosui is zachter van smaak en minder scherp dan een gewone ui. Vind je ui te heftig dan kun je altijd eens een bosuitje proberen. Rauw vind ik hem lekker op een omelet of gebakken ei, door een salade of op een soepje of de risotto. Rauw geeft de bosui net iets meer bite of pit aan een gerecht. Als garnering geeft het een frisse look. Bosui kun je in fijne ringetjes snijden. Je kunt een bosuitje ook mee stoven in een gerecht. Niet te lang omdat hij dan zijn smaak verliest. In de Aziatische keuken zijn ze dol op bosui als smaakmaker.

Snij de onderkant van de bosui eraf en snij van de bovenkant ook een klein stukje. Vervolgens kun je de bosui in fijne ringen snijden.

Bosui in recepten

Bosui in de tuin

de wortels

Vorig jaar zaaide ik tussen en naast de wortels een rij bosuitjes. Je kunt last hebben van wortel- en van uivliegen in de tuin. Deze vreten je gewas aan. Alleen houden wortel- en uivliegen niet van elkaar. Als je ui-achtigen naast je wortels zaait of plant dan komen beide vliegjes als het goed is niet.

Bosui hergebruik

Als de je het onderste witte stukje bosui met zijn wortels in een glas water zet dan zal deze opnieuw gaan groeien. Het groeit ontzettend snel terug. Ik heb het na een groeispurt op water ook wel weer eens terug geplant in de tuin. Het plantje deed het hartstikke goed. Handig want op deze manier kun je het product goed hergebruiken en makkelijk oogsten wat je nodig hebt. Ik gebruik bijna nooit een heel bosje bosuitjes. Hieronder zie je een bosuitje wat anderhalve week in een glaasje water heeft gestaan.

bosuit hergroeien in een glas water

Misschien ook iets voor jou?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *