Moestuin

Brandnetelgier

Voor een ieder met een sterke neus en behoefte aan biologische bemesting voor de tuin. Brandnetelgier. En nu valt voor mij pas het kwartje. Het woord gier past volledig bij de geur die tot stand komt tijdens het proces van zeven en het in de fles gieten van de brandnetelgier. In een tijdschrift las ik voor het eerst over brandnetelgier. Mijn aandacht werd getrokken doordat er afvalplanten, want dat zijn het meestal toch de brandnetels, gebruikt worden voor een positief en veelzijdig effect in de moestuin. Je kunt het brandnetelgier met de gieter over de aarde bij de planten gieten of vernevelen over de bladeren van de planten. Dit versterkt je planten en maakt ze minder gevoelig voor ziekten en plagen.

De werkzame factor is met name stikstof, ook komen er mineralen vrij bij het gistingsproces. Door de grote hoeveelheid stikstof die in de gier zit, is het niet geschikt voor alle planten. Planten die er baat bij hebben zijn, courgettes, komkommers, tomaten, kool en prei. Ook de bessenstruiken of fruitbomen lusten graag een scheut. Ik heb gelezen dat uien en peulvruchten er absoluut niet van houden. Ben je nu ook enthousiast en wil je aan de slag, dan hier het recept voor brandnetelgier.

1 grote emmer
1 kilo brandnetels
10 liter water
Een roerstok

De verhouding is steeds 1 op 10. Wil je grotere hoeveelheden maken kun je dat aanhouden. Het is slim om voor jonge brandnetels te gaan. Deze bevatten vaak nog geen bloemen, dus nog geen zaden. Pluk een kilo brandnetels en voeg 10 liter water toe. Zoek een geschikte plek voor de emmer, tijdens het gistingsproces kan het behoorlijk stinken. Roer iedere dag een keer door de emmer. Na een dag of drie begint het gistingsproces. Na gemiddeld 10 dagen is het gier klaar. Afhankelijk van het weer, warmte kan het proces versnellen. Zie je nog kleine belletjes dan is het gistingsproces nog niet afgerond. Tijd om te gaan zeven, zodat de gier ontdaan wordt van alle troepjes. Mocht je toch brandnetels met bloemen hebben gehad, zeef dan met een doek. Op deze manier blijven de zaden achter op de doek. Anders loop je het gevaar dat je naast het bemesten ook direct brandnetels zaait… De gezeefde gier kun je overgieten in flessen. De brandnetelgier wordt verdund gebruikt, de verhouding is weer 1 op 10. 1 liter brandnetelgier, 10 liter water. Bewaar het gier op een schaduwrijke plek.

Net nog even rondgekeken op internet. Ik lees dat het toevoegen van suiker het gistingsproces kan versnellen. Het toevoegen van een paar schepjes steenmeel kan helpen om geurhinder te beperken. Tips die ik voor een volgende ronde ga meenemen!

 

Misschien ook iets voor jou?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *