Recepten

Kliekjes recepten

Voedselverspilling. Een woord waar we allemaal een beeld bij hebben. Ieders beeld is waarschijnlijk anders. Wat het meest dichtbij komt is het eten wat we zelf kopen en vervolgens weggooien. Over de datum, met schimmel gevonden in de voorraadkast, bijna zelf weglopend uit de koelkast of dat kleine restje wat je over houdt na een maaltijd. Zo verdwijnt ongeveer 14% van de door ons gekochte boodschappen in de kliko. Ongemerkt, want het zijn vaak steeds die kleine beetjes die je weggooit. In totaal gaat het om zo’n vijftig kilo per persoon per jaar. Per persoon is dat ongeveer €150. Voor heel Nederland hebben we het over bijna 1 miljard kilo aan voeding en naar schatting is dat 2,5 miljard euro wat in de kliko verdwijnt. Iedereen die me een beetje kent, weet dat ik niet erg sterk ben met cijfers. Deze informatie heb ik uit het artikel ‘Feiten en cijfers verspilling voedsel consumenten in 2013’ op de site van de Rijksoverheid. De overheid wil in 2015 de voedselverspilling met 20% verminderd hebben. In samenwerking met het bedrijfsleven zijn ze gekomen met ‘No waste network’. Op de site vind je feiten, cijfers, artikelen en initiatieven om
voedselverspilling tegen te gaan. Een aantal initiatieven die ik tegen ben gekomen via internet of tijdschriften en die me aanspreken zijn de volgende.

Tas Toe
Tas-Toe gaat voedselverspilling in de horeca tegen. Wat je niet opeet, wordt niet weggegooid. Bij tas-toe restaurants krijg je het mee naar huis. Ondertussen heb al 170 verschillende restaurants zich aangesloten bij Tas-Toe. Op de site kun je zien welke.

Kromkommer
Kromkommer heeft een soeplijn gelanceerd. Drie verschillende soepen, wortel-, bieten- en tomatensoep. Kromkommer gebruikt in hun soepen afgekeurde groenten omdat ze, je raad het al, bijvoorbeeld krom zijn.

Instock
Instock is een pop-up restaurant in Amsterdam waar de chefs koken met eten wat normaal gesproken ons bord niet haalt. Het is tot november op en op vrijdag en zaterdag voor een drie-gangen diner en op zondag voor een brunch.

Een initiatief van het No waste network is onder andere de maatbeker die je in januari bij de AH kreeg bij een paar pakken pasta of rijst. Je kunt per persoon de verschillende pasta soorten afmeten of rijst. Ik heb hem een aantal keer gebruikt en nu ligt hij eerlijkheidshalve ergens achter in de voorraadkast. Wel houd ik met regelmaat een beetje rijst of pasta over. De pasta gebruik ik vaak voor de volgende dag in een lunch, met een beetje sla, tomaatjes, komkommer, paprika en feta maak ik er dan een pastasalade van. Voor dat kleine beetje rijst wat je van plan was weg te gooien heb ik ook een heerlijk recept gevonden in Allerhande. Rijstpannenkoekjes! Laten we nou gek zijn op pannenkoekjes voor de lunch of voor het ontbijt of als toetje. Mmm!

75 gram zelfrijzend bakmeel
1 ei
250 ml volle melk
75 gram witte rijst
25 gram geraspte kokos
250 gram mangostukjes (is de precieze hoeveelheid van een diepvriesverpakking, laat ze ontdooien. Een verse mango kan natuurlijk ook).Olijfolie
Poedersuiker of rietsuiker

Doe het bakmeel en het ei in een kom. Voeg al roerend met een garde de melk toe. De mangostukjes heb ik nog iets kleiner gesneden. Roer deze met de rijst door het beslag. Zet een koekenpan op het vuur en doe er wat olie in. Laat de pan warm worden. Met een juslepel schep je drie kleine hoopjes beslag in de pan. Druk het beslag even aan zodat een mooi rondje wordt. Wanneer je bubbeltjes over het hele pannenkoekje ziet kun je hem omdraaien. Spiek even onder het pannenkoekje om te zien of de andere kant ook bruin is en haal ze dan uit de pan. Houd de pannenkoekjes warm tussen twee borden tot je alles gebakken hebt. Ik haalde er 14 uit het beslag. Warm vind ik ze persoonlijk het lekkerst.

Er volgen nog wel wat meer kliekjes recepten. Iets wat we zelf in de hand hebben is om met onze eigen kliekjes heerlijke maaltijden te maken. Het volgende recept zal een vegetarische roerbak met een oosters tintje zijn. Vanmiddag mee geluncht en nomnomnom 🙂

Misschien ook iets voor jou?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *