Moestuin

Peterselie

Half met mijn neus in de boeken, half struinend op internet doe ik research naar peterselie. Persoonlijk heb ik wisselende ervaringen met peterselie. Twee jaar lang had ik in een bak in mijn postzegeltuin een struik peterselie staan. Ik kocht een peterselie plantje in de supermarkt en plante deze in de bak. Onwetend en nieuwsgierig wat het zou doen. Het groeide, het groeide en het groeide. Het werd een complete struik en ik at er twee jaar van. Lente, zomer, herfst, winter, mijn peterselie deed het goed. Ondanks het regelmatige gebruik, leek mijn struik niet kleiner te worden. Tot deze zomer. Het zonnetje deed zijn best en de peterselie werd geler en geler. Ik knipte er eerst stukken uit, tot ik besloot dat mijn peterselie het niet langer redde. Door de research werd me al snel duidelijk dat peterselie een tweejarige plant is. Ik kocht zaadjes, een nieuw plantje en besloot dat het tijd was om het nodige onderzoek te doen naar dit kruid zodat ik opgedane kennis kan delen en in de praktijk kan gebruiken.

Over hoe de naam peterselie tot stand kwam zijn verschillende verhalen te vinden, dit verhaaltje vroeg er om om gedeeld te worden.

In Duitsland woonde een jongen Peter en een meisje Silie. Ze maakten veel ruzie met elkaar. In de buurt woonde een tovenaar die niet erg charmeert was van de vele ruzies die hij aan moest horen. De ruzies liepen alsmaar hoger op en zo ook de irritatie bij de tovenaar. Tot de tovenaar zo boos werd dat hij zich niet langer kon beheersen en met een spreuk de jongen en het meisje om toverde tot een plant. Peter werd de wortel en Silie de stengsel en het blad. Zo ontstond de Peterselie plant.

Peterselie werd in eerste instantie voor zijn geneeswerkende kracht gebruikt. In de middeleeuwen gebruikten ze het zaad preventief tegen de komende kater, vaak in combinatie met marjolein. Peterselie kan ook worden gebruikt bij oorontsteking, borstontsteking, bloedarmoede, de spijsvertering. Het zit boordevol antioxidanten, uit onderzoek van de universiteit in Michigan in 2011 is gebleken dat het helpt tegen borstkanker. Het kauwen op rauwe blaadjes verfrist de adem, zelf wanneer je knoflook gegeten hebt. In peterselie zit meer ijzer dan in spinazie. Later kwamen ze er achter dat naast alle geneeswerkende krachten peterselie culinair gezien ook heel wat te bieden heeft.

Wanneer je kookt voeg de peterselie dan altijd pas op het einde toe. Anders verliest het smaak, zijn frisheid en voedingstoffen. In de soep voeg ik het toe wanneer ik het vuur al uitgedraaid heb. Of ik zet het in een kommetje op tafel zodat ieder het naar eigen smaak toe kan voegen. Ook gebruik ik peterselie vaak in de zelfgemaakte kruidenboter, salades, dressingen, geknipt in stukjes over de gekookte aardappelen of in deze yoghurtdip.

Er is platte en gekrulde peterselie. Platte peterselie is sterker van smaak dan de krulpeterselie. Misschien is sterker niet het juiste woord, meer aromatisch. Wanneer je beide tot je beschikking hebt, (bij iemand in de tuin, in het tuincentrum of in de winkel), pluk dan van beide een blaadje en wrijf het tussen je vingers. Je ruikt dan wel wat ik bedoel. Platte peterselie zie je tegenwoordig steeds vaker in recepten voorbij komen en ook merk ik dat wanneer je uit eten gaat in restaurants tegenwoordig meer voor de platte variant wordt gekozen.

In de tuin heb ik alleen ervaring met de krul variant. Wanneer je peterselie in de supermarkt koopt en deze levend probeert te houden in een pot dan wil dit nogal eens mislukken. Dit komt omdat de plantjes heel dicht op elkaar gezaaid zijn en eigenlijk te weinig ruimte hebben om te groeien. Wat je zou kunnen doen is de plant uit de plastic pot halen en voorzichtig uit elkaar trekken. Je kunt de plantjes dan opnieuw in de volle grond of pot planten. Dit noem je ook wel vermeerderen, hier kun je zien hoe iemand dat doet.Plaats je de peterselie in een pot, kies dan een hoge pot, peterselie ontwikkelt namelijke een lange wortel.

Kies je ervoor om te gaan zaaien heb dan geduld. Peterselie ontkiemt langzaam en het beste bij kamertemperatuur in vochtige grond. Het duurt gemiddeld wel drie weken. Wil je het ontkiemingsproces een handje helpen, leg de zaden dan eerst 24 uur te weken in warm water. Heb je de planten binnen laten ontkiemen en wil je ze daarna buiten planten houdt dan rekening met de overgang van temperatuur. Is het verschil van binnen en buiten groot, laat de planten dan eerst een aantal dagen overdag buiten wennen en haal ze ’s avonds weer naar binnen, voordat je ze echt uit plant.

Kies buiten voor een halfschaduw plek. In de volle zon zullen de blaadjes van peterselie geel kleuren. Peterselie houdt van een vochthoudende grond. Het is geen veeleisende plant qua voeding. Ik heb hem af en toe een restje biologische vloeibare groente en kruiden voeding gegeven. De krulpeterselie kan tegen een lichte vorst, dat is mijn ervaring. Wil je toch echt zeker zijn dat je de hele winter kan door oogsten verplant dan een aantal plantjes vanuit de volle grond over in een pot en zet deze in de vensterbank in je keuken. Denk hierbij ook om het temperatuur verschil, maak bijvoorbeeld een overgang via de garage of hal als het daar wat koeler is.

Houdt bij het oogsten rekening dat je het hart van de plant laat staan. Dan blijft de plant door groeien. Wanneer de plant bloemen gaat geven kun je deze eruit halen zodat de energie naar het blad blijft gaan. Ik oogstte een keer een grote hoeveelheid van mijn plant en heb dit gewassen in koud water. Na een rondje in de slacentrifuge deed ik de peterselie in een hersluitbaar plastic zakje in de koelkast en heb het zo nog een aantal dagen kunnen bewaren.

 

Misschien ook iets voor jou?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *