Moestuin

Verse munt van tuin naar thee

Verse munt thee is mijn absolute favoriet. Ieder jaar heb ik een grote ton in de tuin staan die ik helemaal vol laat groeien met munt.  De afgelopen jaren heb ik nooit de grond ververst in de ton. De bovenste laag is dan ook helemaal vol gegroeid met wortels. De nieuwe plantjes die op komen hebben dan niet meer genoeg ruimte om te wortelen en groeien. Dan heb je minder opbrengst. Als je munt in de tuin wilt is het meest handige om hem in een pot te zetten. Hij woekert ontzettend en kan in een jaar tijd door anderhalve meter tuin heen woekeren. Als je dat wil, laat je de natuur lekker zijn gang gaan. Anders biedt een pot uitkomst. Had je vorig jaar ook al munt in een pot staan? Dan is het nu tijd om hem te verpotten. Je kunt de bruikbare stekjes verpotten en dan haal je de rest van de wortels uit de pot. Er kan dan ook nieuwe potgrond in je pot zodat je ‘nieuwe’ plantjes ook direct weer voeding hebben. Er zit ongeveer voor 8 weken voeding in de potgrond, daarna kun je munt bij voeden met stikstof rijke voeding. Doe je het niet zal de plant ook goed zijn best doen. Eigenlijk kun je het niet snel verkeerd doen, munt groeit altijd. Voorkeur voor zon/ half schaduw, maar zal het in de zon of in de schaduw ook prima doen. Ook de grondsoort maakt niet uit. Toch geloof ik erin als je de beste omstandigheden creëert voor je plant, dat je de meeste opbrengst hebt.

Genoeg gekletst, tijd om te laten zien wat dan die bruikbare stekjes zijn die je kunt oppotten. Ook hier kun je het niet snel verkeerd doen. Ik heb van alles geprobeerd, zelfs een paar stukken kale wortel rechtop in de potjes gezet, bijna alles sloeg aan.

20150319_133422Dit is een stuk wortel die uit de kluit komt. Ik haal de wortel eerst door een emmer water. Zo verdwijnt alle grond en kun je de wortels goed van elkaar onderscheiden. Als je goed kijkt zie je iedere keer dat er boven op de grote wortel een klein plantje groeit, daar onder zitten opnieuw wortels die naar beneden gaan.

20150319_133645Dan knip je de grote wortel op in kleine stukjes. Je behoud iedere keer het plantje met de wortel die naar beneden groeit.

20150319_133334Plant er een aantal in één bakje. Ik heb de bakjes daarna een tijdje binnen gezet. Ze groeien dan sneller.

20150319_132132De plantjes staan nu weer buiten. Als je deze plantjes straks weer in een grotere pot geeft dan groeit de pot opnieuw vol. Daar heb je zeer waarschijnlijk niet alle stekjes nodig. Kun je wat mensen in je omgeving blij maken. Of toch een hele grote hoeveelheid voor jezelf kweken.

Ik heb geen idee of dit de officiële manier van oppotten is. Het belangrijkste is dat het werkt. Mocht je nu toch de munt in volle grond willen laten groeien en je hebt niet direct een wilde, ik laat de natuur zijn gang gaan, tuin in gedachte. Dan kun je de plant ook met pot en al in de grond zetten. Zorg voor een grote pot, zodat de plant wel de ruimte krijgt om groot te groeien. Haal dan de onderkant van de pot eruit. Zo kan het water goed doorstromen. Het belangrijkste is dat je de pot niet helemaal gelijk aan de grond in de tuin zet. De worteling van de munt plant zit aan de oppervlakte en de munt woekert zo graag… Hij zal over de rand heen gaan wortelen. Dan zul je zien, kom je terug van vakantie, heeft de munt vakantie gevierd in je tuin. Zorg dat de rand ongeveer vijf centimeter boven de grond uit steekt. Op deze manier heb je de plant toch in de volle grond en houd je hem in toom.

Nog niet eerder munt in je tuin gehad, haal een plantje bij het tuincentrum of vraag een stekje van iemand. Het is de meest makkelijke plant ooit! En hoe luxe is het om verse munt thee te kunnen drinken wanneer je maar wilt of het je gasten te kunnen aanbieden.

verse munt thee en zelf gebakken chocolade walnoot koekjes

Misschien ook iets voor jou?

2 Reacties

  1. Nina zegt:

    Al jaren staat er kruizemunt in onze tuin. Omdat het ook vol staat met andere planten, woekert hij niet zo. In potten staat: chocolademunt, citroenmunt, ananasmunt (in een tuincentrum gekocht).
    Behalve thee ermee maken, ook lekker om een paar takken in een fles of kan met koud water te doen (blaadjes een beetje kneuzen). Na een dag in de koelkast heb je heerlijk fris muntwater. Schijfje gember, wat fruit erin en je hebt een lekkere variant.

    1. Jiska van Chowie.nl zegt:

      Hoi Nina, bedankt voor je uitgebreide reactie. Ik had al wel eens eerder gehoord van al die variaties munt die er zijn. Proef je dan ook echt chocolade, citroen of ananas? Nieuwsgierig 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *