Recepten

Asperges koken en eten met een zelfgemaakte saus

Asperges, het witte goud. Mmm… Het water loopt me altijd in mijn mond als ik alleen maar aan asperges denk. Overal zie ik ze nu voorbij komen. In de reclame folders, asperge menu’s bij de restaurants en op recept kaarten bij de supermarkten. Mocht je nog nooit asperges hebben gegeten, probeer het dan gewoon eens. Maar dan heb ik toch een speciale pan nodig? Kan, hoeft niet. Ik doe ze altijd in de grootste pan die ik heb. Als ze maar kunnen liggen en de ruimte hebben. En natuurlijk gaan we zelf het sausje maken, hartstikke simpel. Daar heb je geen zakje of pakje voor nodig. Wij aten er gekookte krieltjes, gekookt eitje en een paar plakjes ham bij. Ik ga er vanuit dat jullie je daar verder wel mee redden. Vandaag hebben we het over asperges.

Asperges koken

500 gram asperges
Beetje zout
Min 500 ml water om de asperges in te koken. Dit gebruik je weer voor de saus.

Wij hadden 500 gram asperges voor 2 personen. Zet een grote pan met ruim water en een beetje zout op het vuur. Laat het water aan de kook komen. Nu komt het belangrijkste, het schillen. Dit doe je met aandacht en precisie. Als je niet goed schilt houd je harde stukken op je asperge. Terwijl je juist wilt dat deze boterzacht is en zo ongeveer in je mond smelt. Snijd eerst het houtige onderstuk van de asperges af. Je kunt ze op deze manier ook op gelijke lengte snijden. Dan schil je ze één voor één door de asperge op een snij of werkblad te leggen en de dunschiller van het kopje naar beneden te laten gaan. Je draait de asperge langzaam rond en kijkt goed of je alles meeneemt. Je hebt ook asperge schillers die kunnen het je net iets gemakkelijker maken.
Als ze allemaal geschild zijn gaan ze in de pan. Kook ze 10 minuten in ruim water. Doe het vuur uit en laat de asperges nog ongeveer 10 minuten in het water liggen. Zijn ze nog niet gaar? Laat ze dan nog even vijf minuten liggen. Dan moeten ze wel gaar zijn. Let op, het kookvocht gebruik je voor de saus. Niet weggooien!

Zelf aspergesaus maken

40 gram boter
40 gram bloem
500 ml kookvocht van de asperges

Smelt de boter in een steelpan op laag vuur. Strooi al roerend met een houten lepel de bloem erbij. Roer tot het een glad geheel is. Laat dit in ongeveer 2 minuten gaar worden. Schenk beetje voor beetje, onder continu roeren, het kookvocht erbij. Tot het een mooie gladde saus wordt. Het lijkt op den duur dat de saus aan de dunne kant is. Geen paniek, door het zachtjes vijf minuten te laten doorkoken bind de saus in. Denk je tijdens het roeren, oh help wat een klontjes, ook geen reden tot paniek. De saus wordt al roerend en zachtjes koken een glad geheel.

Tip

Leg de asperges op het bord, schenk er wat saus overheen en maak het af met verse kruiden. Wij gebruikten peterselie.

20150502_181523

 

Misschien ook iets voor jou?

3 Reacties

 1. Hans zegt:

  Ik gebruik een kaasschaaf om te schillen. In een keer de juiste dikte en geen breuk.

  1. Jiska van Chowie.nl zegt:

   Wat een goede tip, daar had ik nog nooit aan gedacht. Ik heb wel gemerkt dat het met een gewone dunschiller moeilijker gaat dan met een asperge schiller. Bedankt voor de tip!

 2. Ralf van der Schaar zegt:

  Heel elegant. kGa het vanavond proberen!
  Ralf vdSchaar

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *