Recepten

Pompoensoep om op te warmen

De stoepen zijn bevroren, zo ook de straten. Op het centrumplein wordt geschaatst. Niet omdat er een ijsbaan is aangelegd. Een natuurlijke ijsbaan, zo’n dikke laag ijzel dat je kunt schaatsen. We trekken erop uit, met de slee. Lekker warm ingepakt glijden we door de straten heen. Met rode wangen van de kou stappen we uiteindelijk weer ons lekkere warme huis binnen. Vandaag is echt zo’n dag voor comfortfood. Eten wat je met gemak maakt en waar je lekker warm van wordt. Een pittige pompoensoep voldoet wel aan die eisen.

Het enige waar ik altijd een beetje tegenop zie is de pompoen slachten. Ik word daar maar niet handig in. En het gaat altijd met grof geweld. Lees: de pompoenstukken vliegen door de keuken. Een biologische pompoen, zo’n kleine ronde, kun je van te voren goed boenen en dan zo in stukjes snijden en in de pan doen. De schil kookt wel zacht en pureer je straks zo mee.

Pittige pompoensoep

1 biologische pompoen
verse gember
chilivlokken
2 uien
olijfolie
1 blik kokosmelk
1 groentebouillonblokje
Zout en peper

Snij de pompoen door de helft en verwijder de draden en de pitten. Snij de pompoen in stukjes. Snij een stukje van de gember, ongeveer 3 cm, schil dit en snij het in kleine stukjes. Zet de pan op het vuur met een beetje olijfolie. Snipper 2 uien en doe deze in de pan. De gember kan er direct bij in. Maak het pittig met chilivlokken, naar eigen smaak. Voeg dan de pompoen toe en bak dit zo’n vijf minuutjes mee. Zet ondertussen de waterkoker aan. Als het water gekookt is, doe je 600ml in de pan. Ook de kokosmelk en het bouillonblokje mogen erbij. Roer alles lekker door elkaar. Breng het aan de kook en laat het zo’n 20 minuten koken. Prik een stukje pompoen uit de pan om te kijken of het gaar is. Als het gaar is, pureer je de soep. Eventueel de soep nog op smaak brengen met zout en peper.

Als je van croutons in de soep houdt, maak ze dan eens zelf. Leuk klusje voor de kinderen terwijl jij de pompoen aan het snijden (slachten) bent.

soep-met-sterren

Misschien ook iets voor jou?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *