Moestuin

Basilicum kweken

Basilicum is van de kruidenplanten voor mij het plantje waar ik altijd ruzie mee heb. Daarom besloot ik me vandaag onder te dompelen in de wereld van basilicum om al zijn behoeften te ontdekken. Dan kan ik goed voor mijn volgende basilicum plantjes zorgen en wie weet worden we dan nog eens vrienden. Het kost nou eenmaal tijd en ervaring voordat mijn zwarte vingers groen gaan worden.

Basilicum is een plant die het fijn kan hebben in je vensterbank, in de zomermaanden kan het plantje ook prima gedijen buiten in de grond. Wat basilicum fijn vindt is een beschutte plek met zon. De zon zorgt er namelijk voor dat de bladeren meer smaak krijgen. Basilicum houdt van warmte en heeft een hekel aan kou. Basilicum kan dan ook niet tegen vorst en vindt temperaturen onder de 12 graden al vervelend. Vanaf april zou je kunnen beginnen met het zaaien in een kweekbak. De beste temperatuur om de zaden te laten ontkiemen zit tussen de 18 en 20 graden. Nu is het even geduld hebben, want na zo’n twee à drie weken zijn er kleine plantjes in je kweekbak. Dan is het tijd om te verpotten. Als je de basilicum al buiten in de tuin wil zetten moet je zo goed als zeker zijn dat er geen vorst meer komt. Basilicum houdt van vochtige en vruchtbare grond. Het beste is om het plante rond middaguur water te geven, want basilicum houdt niet van natte voeten. Basilicum is in de tuin goede buren met tomaten, bieslook, komkommer, uien.

Tussen juni en september kunnen er bloemetjes in de plant komen. Nu is de keuze aan jezelf. De bijen zijn dol op de bloemen van de basilicum. Bijen hebben het tegenwoordig moeilijk, dus je zou er voor kunnen kiezen om de bloemen te laten zitten. Laat je de bloemen zitten dan gaat de smaak van de bladeren achteruit. Wanneer je de bloemen er uit haalt dan gaat alle energie naar de bladeren, wat de bladeren meer smaak geeft. Wanneer de bladeren te groot worden kunnen ze bitter van smaak worden.

Basilicum is een geurig kruid. Persoonlijk vind ik het heerlijk. Toch blijken vliegen en andere vliegende insecten er helemaal niet van te houden. Wat we noemen een praktisch weetje. Ik heb zelfs gelezen dat het kan helpen tegen fruitvliegjes in huis. Wanneer je de bladeren kneust komt de geur nog meer vrij. Je kunt zelfs je huid insmeren met het sap van de basilicum, dit zou je beschermen tegen muggen.

In principe zou je basilicum het hele jaar door kunnen oogsten. Wanneer je de planten tijdig weer naar binnen haalt. De truc bij het oogsten is om de blaadjes uit de top van de plant te plukken, vlak boven twee nieuwe blaadjes. Op deze manier houdt je de plant mooi vol.

Basilicum is een echte smaakmaker in de keuken. Verse basilicum heeft een sterkere smaak dan de gedroogde versie uit de supermarkt. Bij het koken verliest basilicum namelijk snel zijn smaak. Daarom altijd op het laatst toevoegen in warme gerechten. Basilicum past goed bij groentes als tomaat, komkommer en courgette.

Misschien ook iets voor jou?

2 Reacties

  1. Annet zegt:

    Als het plantje in huis zet kun je het het beste op een schotel zetten,
    en daar water op geven.

    1. Cho Wie zegt:

      Bedankt Annet, dat is een goede tip. Ik merk namelijk dat hij wel wat water vraagt en wanneer ik hem even vergeet hij al snel weer slapper wordt. Ondanks alles staat mijn basilicum plantje nog steeds. Ik had zelfs een vakantieadresje voor hem gezocht tijdens onze vakantie 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *