Moestuin

Dennennaalden als mulchlaag

Heb je de kerstboom nog in huis staan? Of ben je er net aan toe om alle dennennaalden op te zuigen? Ligt de boom nog naast huis? Of steekt de oude kerstboom nog uit de container? Misschien krijgt de kerstboom nog wel een tweede kans door een plekje in jou of een andere tuin?

Het kan allemaal. Hier ligt de boom net naast huis. Vorig jaar kwam ik er te laat achter… Nu herinner ik het me op tijd. De dennennaalden zijn een goede mulchlaag voor bij de aardbeien. Waar je boom ook is, mogelijk kun je nog wat dennennaalden redden!

De dennennaalden zorgen er voor dat de grond wat zuurder wordt. Daar houden de aardbeien van. De aardbeien worden er lekkerder van. En daar houden wij dan weer van. En naast de veel van ons dol op aardbeien zijn. Zijn de slakken dat ook! Slakken houden dan weer niet echt van dennennaalden. Dat is hun wat te prikkelig en te stekelig onder hun lijfje.

Pak een emmer, verzamel de dennennaalden en bewaar ze tot het voorjaar. Strooi ze dan in je aardbeienbed. Afhankelijk van de grote van je aardbeienbed, kun je ongeveer inschatten hoeveel je nodig hebt. Wij hadden gelukkig een hele grote boom, want mijn aardbeienbed is ook wat een de grote kant. In mijn moestuinplan dit jaar, wordt het bed wel enigszins kleiner. Ik heb wel plannen met mijn aardbeien, zoals jam en invriezen voor smoothies. Dus het aardbeienbed zal aan de grote kant blijven 😀

Misschien ook iets voor jou?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *