Recepten

Bieten koken

Ongeveer twee jaar terug moest ik hier mijn moeder over bellen. Eerlijk gezegd kocht ik altijd de voorgekookte bieten die op de groenteafdeling in de supermarkt liggen. Totdat ze een keer in de groentetas van de markt zaten. ‘Mam? Wat doe ik precies met die bieten?’… Koken, dat doe je er mee. En houd daar rekening mee in je tijdsplanning. Want bieten, afhankelijk van de grootte, zijn ongeveer in 40 tot 60 minuten gaar. Om te testen of ze gaar zijn kun je er met een mesje in prikken. Kun je het mesje goed ver door steken dan zijn ze gaar.

Bieten
Laurierbladeren
Water
Pan

Eerst verwijder je de prachtige stengels en bladeren. Ook de wortels kunnen worden verwijderd. Spoel de bieten af onder de kraan om zandresten te verwijderen. De bieten gaan in de pan. Vul de pan met water totdat de bieten net onder staan. Voeg wat laurierbladeren toe voor de smaak en breng het water aan de kook. Wanneer het water kookt kun je het vuur zachter zetten. Daarna laat je de pan op gemiddeld tot laag vuur staan zodat het lekker door kan koken, maar niet overkookt. Kook ze gaar en test met een mesje. Spoel ze onder de koude kraan af tot ze koud genoeg zijn om beet te pakken. Nu veeg en druk je de schil er zo van af. Pas tijdens het snijden op. De biet kan aan de buitenkant koud genoeg zijn om beet te pakken, maar aan de binnenkant tegelijkertijd nog heet zijn.

Misschien ook iets voor jou?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *