Recepten

Bramencrumble

Afgelopen weekend waren mijn ouders een weekendje op pad. Wij passen dan vaak op het huis en met dit mooie weer is dat zeker geen straf. Mijn ouders hebben een heerlijke tuin met allemaal schaduwplekken, plekken waar de wind nog waait als het windstil lijkt te zijn, een hangmat, een parasol, een badje, een zandbak en een moestuin. Aangekomen in hun huis vind ik een briefje op de tafel. De bramen moeten iedere dag geplukt worden, bakjes staan op het aanrecht, gelieve in te vriezen of maak voor een lekkere bramencrumble. Wanneer de schaduw de bramenstruik heeft gevonden besluit ik dat het tijd is om te plukken. Op het aanrecht vind ik een vergiet in een bijpassende bak. Ik heb de opdracht gekregen om in de bak water met zout te doen en het vergiet er vervolgens in te leggen. De geplukte bramen kunnen er dan in en de wormen die hun huisjes hebben gezocht in de bramen… Die sterven de verdrinkingsdood in een zoutwaterbad. De eerste avond plukken we een flinke kom, de volgende ochtend de helft van de kom. Zondag is het zo warm dat we ons verschuilen achter het excuus dat mijn ouders er aan het eind van de middag weer zijn. Zondag sta ik wel in de hitte met anderhalve kom bramen op mijn aanrecht, invriezen of een bramencrumble. Dan ontvang ik een sms van mijn broertje die voorstelt voor mijn ouders te koken. Gauw stuur ik terug dat ik het toetje voor mijn rekening neem. Bramencrumble it is!

bramen en appelsMijn hersens zijn met dit warme weer altijd wat lamgeslagen. Loom toets ik dan ook de woorden ‘bramencrumble recept’ in google. 24 kitchen heeft wel zo’n recept voor mij. Ik geef een slinger aan de knop van de oven, voorverwarmen op 190 graden. Bij een steeds warmer wordende oven sta appels te schillen. Manlief heb ik de opdracht gegeven om de bramen te sorteren en af te wegen. Het overige deel verdwijnt in de vriezer.

500 gram Elstar appel (waren er niet in de supermarkt, wij hadden pinkladies).
500 gram bramen (mag ook iets minder zijn, 450 gram staat in het recept, wij hadden zoveel bramen)1 sinaasappel
45 gram suiker
60 gram koude boter
90 gram bloem
2 el havermout

bramencrumbleDe oven verwarm je voor op 190 graden. Pak een grote ovenschaal. Was de bramen en leg die in de schaal. Schil de appels, snijdt deze in plakjes en dan in reepjes. Hussel de appel, de bramen en de suiker door elkaar in de ovenschaal. Rasp de sinaasappelschil boven de ovenschaal en roer deze er doorheen. Snijdt de boter in kleine blokjes. Maak je handen koud en meng dan de bloem door de boter heen tot er crumble stukjes ontstaan. Roer de havermout door de kruimels heen en verdeel de kruimels over de schaal. Bak de bramencrumble in de oven in ongeveer 20 minuten gaar.

Manlief vond het wat aan de zure kant, ik vond dat dan wel weer lekker fris met dit warme weer. Smaken verschillen. In het recept van 24kitchen doen ze het in kleine één persoonsschaaltjes. Dat serveert leuk uit wanneer je gasten hebt. Wij hadden het in een grote schaal en serveerden het op schoteltjes. Ook lekker met een bolletje vanille ijs of een schep griekse yoghurt.

Misschien ook iets voor jou?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *