Recepten

Een hartig hapje flapje

Voor het Blog Society food event had ik de opdracht gekregen om een hapje mee te nemen. Een hapje lekker van smaak, compact om mee te nemen, goed voor te bereiden, makkelijk te maken. Ik had al allerlei eisen voordat er überhaupt ideeën op begonnen te borrelen. Mijn hindernis was dat het een hapje moest worden met de ingrediënten die ik in huis had. Een ziek dochtertje op de bank maakte het onmogelijk om naar de supermarkt te gaan voor boodschappen. Ik rommelde in de vriezer op zoek naar bladerdeeg. Check. Nu had mijn idee een basis, het zouden flapjes worden. Rommelend in de koelkast, voorraadkast en fruitschaal vlogen mijn gedachten voor smaken combinaties alle kanten op. Geitenkaas en honing of juist olijf en tomaat? Op de fruitschaal trof ik appels. Een appel, dat is tof! Want dat zit ook in mijn logo. Nu houd ik ontzettend van hartig en zo zochten we weer verder en niet veel later vond ik het ontbrekende ingrediënt in de koelkast. Een restje chorizoworst. Uit de postzegeltuin haalde ik nog wat peterselie. En zo ontstond… een hartig hapje flapje.

Appel chorizo flapjes

Voor 16 flapjes

4 plakken bladerdeeg
1/4 van een grote Golden delicious appel6 plakjes chorizo
Handvol verse peterselie

Verwarm de oven voor op 200 graden. Haal de bakplaat uit de oven en leg er een vel bakpapier op. Haal de bladerdeeg uit de vriezer en leg de vier plakjes te ontdooien op je werkblad. Schil en snij de appel in kleine blokjes en doe dit in een kom. Snij zes plakjes van de chorizo worst en snij de plakjes vervolgens in blokjes. Was de peterselie en schud het water er goed af. Eventueel droog deppen op een keukenpapiertje, want je wil zo min mogelijk bijkomend vocht in je flapjes. Knip de peterselie fijn en roer alles door elkaar in de kom. Snij de bladerdeeg plakken in vier gelijke stukken. Leg een beetje vulling aan één kant van het vierkantje. Let wel, de flapjes worden driehoekjes, dus de vulling ligt schuin over één kant. En dan vouw je de rechter bovenhoek naar de linker onderhoek. Nu ligt er een driehoek, met een vork druk je de open randjes goed dicht. Leg de flapjes op de bakplaat. Als alle flapjes op de bakplaat liggen schuif je de bakplaat in de oven. Zet een wekker op 10 minuten en kijk of de flapjes al mooi bruin zijn. Zo niet doe ze dan nog eens vijf minuten. Eet ze warm of koud, want beide is lekker.

Misschien ook iets voor jou?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *