Recepten

Ei uit een mini pannetje

Tot tweemaal toe schopt dit recept het naar de kerstbrunch van de afgelopen jaren. Het is makkelijk, lekker en je presenteert het ei net even anders dan anders. De mini pannetjes hebben bij uitstek een leuke presentatie. Alleen met een grote familie heb je veel pannetjes nodig, wat het mogelijk iets minder praktisch maakt. Zelf heb ik een set van vier mini-pannetjes van creuset. Deze zijn wel aan de prijs. Tegenwoordig kun je ze ook vinden bij bijvoorbeeld de Xenos. Mijn moeder heeft ook een set van vier. Dan zitten we al weer op 8. Er zijn veel leuke recepten voor de pannetjes te vinden, er zijn zelfs speciale kookboeken voor. Vorig jaar hebben wij het hoofdgerecht tijdens het kerstdiner ook uit de mini-pannetjes gegeten. Ik beken, mijn moeder en ik zijn fan 😉

Men neme een pannetje per persoon. De ingrediënten zijn voor 2 pannetjes. Voor 4 pannetjes verdubbel de onderstaande ingrediënten. Verschijnt er iemand met een kater aan het kerstontbijt of brunch, doe dan gerust een extra eitje in het pannetje. Dit past met gemak. Voor de perfecte combi doe je dan natuurlijk van alles een beetje meer. Ook zal het pannetje dan wat langer in de oven moeten.

close up ei in een mini pannetje

1 tomaat
1 plakje ham of wat geraspte kaas
2 el kruidenkaas
2 eieren
olijfolie
peper en zout
Verse kruiden

Verwarm de oven voor op 180 graden. Pak twee pannetjes en doe er een drup olijfolie in. Smeer dit uit door het pannetje met een kwastje. Snij de tomaat in plakken, verwijder de zaadlijsten en snij de tomaat in blokjes. Verdeel de tomaat over de pannetjes. Kies je er voor om een vegetarisch pannetje te maken leg dan wat geraspte kaas in het pannetje. Vleesvariant, rol een plak ham op, snij door de midden en vervolgens in reepjes. Doe een 1 el kruidenkaas in ieder pannetje. Breek een ei boven het pannetje en schud het pannetje voorzichtig zodat je ei goed verdeeld raakt. Kruid naar smaak met de peper en het zout. Zet de pannetjes zonder deksel ongeveer 15 minuten in de oven. De truc is vooral om het in de gaten te houden, ei gestold, dan is het klaar. Als het gerecht in de oven staat heb je de tijd om wat verse kruiden naar smaak te knippen. Ik koos nu voor peterselie en het groen van de bosui. Vorig jaar bij de kerstbrunch had ik basilicum. Als het pannetje uit de oven komt garneer je naar smaak met de verse kruiden. Deksel erop en serveren maar.

Misschien ook iets voor jou?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *