Recepten

Gevulde courgette met gehakt

Bij mijn moeder in de tuin staan drie courgette planten. Niet zoals bij mij de klimmers, maar de ronde bij de grond variant. Wanneer ik bij moeders thuis kom loop ik altijd even in de moestuin te neuzen, om te kijken hoe alles groeit en soms ook bloeit. Iedere keer wist ik weer een opmerking te maken over de courgettes die (te) groot nog aan de plant hingen. Iedere keer gaf moeders op haar beurt aan dat er a. haast niet tegen aan te oogsten viel en b. dat ze soms de ene dag nog redelijk klein en dan de volgende dag ineens ontzettend groot waren. ‘Jaja’, dacht ik dan wijsneuzig… Totdat ik twee weken bivakkeerde in hun huis met de belofte dat ik op de tuin zou passen. En oei, ik oogstte verschillende grote courgettes… Het overkwam me gewoon…

4 normale courgettes of twee grotere
500 gram rundergehakt ongekruid
zout
peper
olijfolie
1 ei
2 el paneermeel
1 sjalotje
500 ml passata (gepureerde tomaten)
4 tl Italiaanse krudien2 teentjes knoflook
200 gram kerstomaatjes
zilvervlies rijst

Vet een ovenschotel in met wat olijfolie. Verwarm de oven voor op 200 graden. Zet een pan water op het vuur en breng dit aan de kook. Verwijder kop en kont van de courgettes en snij ze in stukken van ongeveer 5 cm. Hol ze uit met een appelboor, bewaar het vruchtvlees. De de stukken courgette in de pan met kokend water en kook ze 2 min. Tijd om te gaan kliederen met gehakt. Doe de gehakt in een kom, voeg het ei, de paneermeel, peper, zout, 1 uitgeknepen teentje knoflook  en het sjalotje toe. Dan nog twee theelepels italiaanse kruiden. Kneed het gehakt met alle ingrediënten goed door elkaar. Giet de stukken courgette in een vergiet en laat ze even uitdampen en uitlekken. Zet ze daarna in de ovenschaal en vul ze met het gehakt. Doe de tomatensaus in een kom, roer hier een uitgeknepen teentje knoflook door en twee tl Italiaanse kruiden. Zelf koos ik voor 1 tl Italiaanse kruidenmix en 1 tl basilicum. Schenk de tomatensaus rond de stukken courgette en zet de schaal in de oven voor 25 tot 30 minuten. Zet een pan water op het vuur voor de rijst en kook deze volgens de verpakking. Snij het vruchtvlees van de courgette in plakjes. Als de ovenschaal al ongeveer 15 minuten in de oven staat voeg je de tomaatjes en het vruchtvlees van de courgette toe. Je legt en roert dit een beetje door de saus.

Als de timing goed uitkomt is de rijst en de gevulde courgette met gehakt tegelijk klaar. Dan rest nu alleen nog het nuttigen van dit heerlijke maal.

Misschien ook iets voor jou?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *