Recepten

Herfst muffins

Vorig jaar rond deze tijd. De tijd dat de tuin vol ligt met bladeren, de wind om het huis heen raast, het binnen zijn gezellig gemaakt wordt. Tweede jaar op rij deze muffins in dezelfde tijd gemaakt, nu noemen we ze de herfst muffins. Vorig jaar zat er een kleine ukkepuk van één jaar en een paar maanden in het hoekje op het aanrecht blad. Een grote kom tussen haar kleine beentjes. Met haar handjes in de bloem graaiend, een lepel in het rond zwaaiend. Al vlug was het aanrechtblad wit, de vloer, de keukenkastjes… En wij waren naast dat we wit waren samen ook nog eens erg plakkerig. Vervolgens liep het dametje met haar plakkerige handen de keuken rond om de keukenkastjes met deeg te bestempelen. Muffins gauw in de oven en daarna lekker buiten uitwaaien en de troep in de keuken achter ons laten. Nu is dochterlief twee jaar en een paar maanden, staat ze naast me op de grote keukenkruk, doe ik de ingrediënten in de kom en kan ik het roeren aan haar overlaten. Bestrooid zij de muffinvormen met bloem, terwijl ik het hete pannen werk doe. Scheppen we daarna samen het deeg in de vormen. Zoveel veranderd in een jaar. Behalve de herfst muffins, die smaken nog net zo goed!

300 gram bloem
1 zakje bakpoeder
100 gram donkere basterdsuiker
2 el koekkruiden
75 gram boter
4 el stroop
1 ei
200 ml (amandel) melk

Oven voorverwarmen op 175 graden. Pak een grote kom en zeef daarin de bloem. Voeg de bakpoeder, basterdsuiker en de koekkruiden toe en roer het luchtig door elkaar. Smelt in een steelpannetje de boter en roer daar de stroop doorheen. Bestuif de muffinvormen met bloem. Dochterlief deed vooral niet zuinig met de bloem, de muffins vlogen er na het bakken uit. Giet de melk in een maatbeker, krak het eitje boven de maatbeker en klop dit los in de melk. Roer het boter-stroop mengsel door de melk. Giet dit mengsel bij de bloem in de kom en roer het snel met een vork tot een beslag. Er kunnen wat klontjes in blijven, geen paniek, dat komt wel goed. Schep met twee lepels het beslag in de muffins vormen. Schuif de vormen in het midden van de oven en bak het in 20 – 25 min gaar. Prik met een satestokje in een muffin om te kijken of deze gaar is (wanneer het stokje eruit komt zonder beslag is het gaar). Haal de vormen uit de oven, laat ze vijf minuten staan voor je de muffins uit de vorm haalt.

Het recept is gebaseerd op een recept uit de allerhande.

Ben je opzoek naar nog meer lekkers? Kijk dan eens bij onze speculaas of koekjes afdeling 🙂

Misschien ook iets voor jou?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *