Recepten

Homemade granola

Stilte in het huis. Het is ochtend en nog donker buiten. Na een onrustige nacht ben ik opgestaan en lig onder een dekentje op een schapenkleedje samen met de kat. Die het wel gezellig vindt zo in de vroege ochtend. Een dampend bakje koffie staat naast me. Mijn gedachten vliegen alle kanten op. De hele ochtend ligt nog voor me, hoe ga ik hem invullen. Boven wordt er nog lekker geslapen. Zal ik dan eindelijk weer eens granola maken. Al weken heb ik de ingrediënten in huis. Hups het dekentje af en tijd voor wat actie. Eigenlijk is het een heel rustgevend klusje. Alle ingrediënten afwegen, de noten wat kleiner snijden en een beetje roeren. En daarna een heerlijk geurend huis.

Deze week liep ik tegen dit gedroogd fruit aan. Ik koos voor perzik en peer. Ik ben gek op fruit en fruitsmaken. Het lijkt vrij natuurlijk, enige ingrediënt is de fruitsoort. Het knabbelt lekker weg. Dochterlief staat onder tussen om mijn benen heen te hupsen en steeds om meer fruit stukjes te vragen. Mag ik nog wat? Of is de rest voor de granoli mam? Granola meis. Granoli, granoli, granoli gaat het zingend door de keuken.

gedroogd fruit

Ons recept voor Granola

250 gram havervlokken
100 gram walnoten
100 gram pecan noten
2 el lijnzaad
2 el zonnebloempitten
1 el kaneel
50 gram gemalen kokos
50 gram rozijnen
50 gram cranberries
5 el honing
60 ml olijfolie
1 zakje gedroogde perzikstukjes
1 zakje gedroogde perenstukjes

Verwarm de oven voor op 160 graden. Haal de bakplaat uit de oven en leg er een vel bakpapier op. Pak een grote kom en doe daar de zaden, noten, havervlokken, kruiden, kokos, en als laatst de honing en olijfolie in. Alles behalve de rozijnen en cranberries, als die in de oven gaan drogen ze uit. Zelf koos ik ervoor de noten kleiner te maken door ze te breken. Roer alles goed door elkaar zodat de honing en olijfolie goed door de zaden en noten zijn verspreid. Leg het mengsel op de bakplaat en schuif die in de onderste trede van de oven. Bak het in 25 tot 30 minuten mooi goudkleurig. Roer het om de vijf minuten even door. Haal de bakplaat uit de oven en laat de granola goed afkoelen. Roer het ook nu af en toe even door. Als het goed afgekoeld is roer je de cranberries en de rozijnen door de granola. Bewaar het in een goed af te sluiten trommel of weckpot.

Misschien ook iets voor jou?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *