Moestuin

Kiemgroenten zelf kweken

Februari, een aantal moestuin fanaten zijn al druk aan het voorzaaien. Met regelmaat zie ik al foto’s voorbij komen van kleine plantjes. Bij mij begint het ook al te kriebelen. Alleen zit ik nog met mijn neus in de boeken en de bladen. Inspiratie op doen is ook heel belangrijk. En daarbij heb ik nog wel het nodige te leren. Mijn vingers zijn dan niet meer zwart, maar ook nog niet groen hoor 😀 Omdat het bij mij al wel begint te kriebelen én omdat al de hele winter twee zakjes zaad klaar liggen om gezaaid te worden… Heb ik dan vandaag eindelijk gezaaid. We maakten er een gezellige activiteit van en als je daar meer over wilt lezen kan dat op Petit Amour. Omdat we vandaag gezaaid hebben, zijn er nog geen foto’s van het eindresultaat. Die volgen zodra ik ze kan maken 😉

Mosterd- en tuinkers

Mosterd- en tuinkers zijn de kiemgroenten die we vandaag gezaaid hebben. Onder de kiemgroenten schijnen deze twee heel gemakkelijk te telen zijn. Dit kan in de winter lekker binnen of de rest van het jaar buiten in een pot/ bakje of in de volle grond. Het grappige is dat de kiemgroenten de meeste voeding uit het zaad zelf halen. Dit betekent dat de ondergrond waar het op groeit weinig voedingsstoffen hoeft te hebben. Kiemgroenten kunnen zelfs gekweekt worden op alleen water in bijvoorbeeld een pot of op een schoteltje met keukenrol/ watten en water. Het laatste is onze keuze van de dag, het eerste ga ik zeker nog eens uitproberen 😉 De zaden heb ik gekocht bij een tuincentrum. Bij het kopen van zaden die je wilt laten kiemen, kun je op de verpakking vaak vinden of ze daar geschikt voor zijn. Zaden die gebruikt worden voor het zaaien in de volle grond kunnen behandeld zijn met een soort van ontsmettingsmiddelen om o.a. schimmels te doden. Je kunt ook biologische zaden kopen.

Hygiëne

Het opkweken van de kiemgroenten gebeurt in een vochtige en warme omgeving. Ideale omstandigheden voor bacteriën. De bacteriën die bekend staan bij de kiemgroenten zijn salmonella en e.coli. Zorg daarom dat je met schone materialen en schone handen werkt. Deze bacteriën gaan dood wanneer je ze verhit. Je kunt de kiemgroenten onderdompelen in kokend water of ze mee wokken. Toch is het ook mogelijk om ze rauw te eten. Als je hygiënisch te werk gaat is de kans op besmetting klein.

Zaaien

Het zaaien kan op verschillende manieren. Wij hebben het zaad gezaaid op een aantal vellen keukenrol die we hebben dubbelgevouwen. De keukenrol maak je nat en vervolgens laat je het overtollige water weg stromen. Zaai de zaadjes dicht tegen elkaar zonder dat er meerdere zaden boven op elkaar komen te liggen. Wij hebben het schaaltje in de vensterbank gezet met een stukje krantenpapier erover. Je kunt het ook afdekken met huishoudfolie. Zowel de krant als het folie verwijder je zodra de zaadje gaan kiemen. Iedere dag controleer je even of het papier nog nat is. Je wilt niet dat het droog wordt want dan stopt het ontkiemingsproces. Je wilt ook zeker niet dat het te nat is want dan kunnen de zaden gaan rotten. Het meest handige is om water te geven met een plantenspuit. Zo voorkom je ook dat de zaden wegrollen door een waterstroom uit een gieter/kraan of wat voor idee er ook maar bij je opkwam. Je kunt de kiemen oogsten zodra 3 tot 5 centimeter lang zijn.

Kiemgroenten eten

Kiemgroenten zitten boordevol gezonde voedingsstoffen en behoren tot de groenten. Kom je moeilijk aan de aanbevolen hoeveelheid groentes per dag dan loont het wellicht om wat kiemgroenten te gebruiken. Bijvoorbeeld op je broodje kaas, door een salade, op een soep, bij de aardappels. Je kunt het eigenlijk zo vaak toevoegen, het is gewoon een kwestie van proberen en kijken of het smaakt. 😀

 

 

Misschien ook iets voor jou?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *