Recepten

Kniepertjes

Kniepertjes, heerlijk dunne harde wafeltjes. Plat of rond. Dat zijn de opties die je kunt kiezen. De ronde versie kun je zo lekker vullen met slagroom. Alleen brand je zeer waarschijnlijk je vingers bij het oprollen van het wafeltje. Want het rollen moet gebeuren wanneer ze gloeiend heet zijn. Anders breken ze. De platte wafels eet je in december. De ronde versie heet immers het nieuwjaarsrolletje. En aan het einde van het jaar is het rolletje uitgerold. Want dan heeft het oude jaar zich volledig ontvouwen. Ik maak altijd platte wafeltjes, oud of nieuw jaar, omdat ik liever niet mijn vingers brand. Omdat het ronde rolletje altijd half breekt in mijn mond en de rest dan over mijn trui heen kruimelt. En omdat er plat veel meer in een trommel passen.

Dit is het familierecept van de Hartsuikers. Opa wilde dit niet delen. Het geeft een beetje een gek gevoel om het dan nu zo maar op internet te zetten. Alsof opa streng van boven toe kijkt. Ik zie het anders, het zou een eer zijn dat anderen opa’s recept willen gebruiken. Het zijn heerlijke kniepertjes, boordevol suiker en boter. Gezond zijn ze dus niet. Om het jaar lekker ongezond mee af te sluiten. Als hekkensluiter na de december snoep- en eetmaand.

1 pond bloem
1/2 pond blue band (geen andere boter volgens opa, want dat werkt niet)
1 pond basterd suiker. Lichte of witte want met de donkerbruine worden de kniepertjes ook erg bruin.
1/4 liter melk
2 zakjes vanille suiker
2 eieren
kaneel
vleugje zout

Laat de boter op een zacht vuurtje smelten en laat het afkoelen. Bloem en suiker, kaneel en vanillesuiker goed los door elkaar mengen. Zorg ervoor dat je daar al geen klontjes in hebt. Dan de melk toevoegen tot een stijf deeg. Vervolgens de afgekoelde gesmolten boter toevoegen aan de massa. Zorg ervoor dat de boter goed vermengd is met het stijve deeg. Aan het eind voeg je nog de 2 eieren toe. Zout is alleen voor de afronding. Vergeet het ook wel eens, en merk dan weinig verschil.  Als het beslag te dik is, kan je nog wat water/melk toevoegen of het wat gladder te maken. De massa wordt dan weer wat smeuïger.

Zorg er voor dat het ijzer goed heet is en vooraf even goed invetten met boter. Later invetten is alleen nodig als je merkt dat het koekje aan het ijzer blijft plakken. Pak een lepel en neem wat deeg vanuit de beslagkom, met het erop leggen op het ijzer spreidt je het deeg meteen wat regelmatig over het ijzer uit. Doe het ijzer dicht, wacht even tot het koekje klaar is. Haal het koekje uit het ijzer en laat hem afkoelen op een theedoek. Doe de koekjes in een trommel.

 

Misschien ook iets voor jou?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *