Recepten

Koken met mijn prachtige groene kool

In de postzegeltuin probeerde ik dit jaar kolen te laten groeien. De bloemkolen hun bladeren werden opgegeten door de slakken. Vervolgens kleurde het wit van de bloemkool paars omdat ze vol in het zonlicht stonden. Later las ik dat je de bladeren van de bloemkool om het wit heen kunt vouwen om ze te beschermen tegen de zon. De spruiten wilden ook niet echt hun best doen. Enigszins teleurgesteld verdwenen de bloemkool en de spruiten in de groene kliko. De planten hadden het niet gered. De groene kolen besloot ik een kans te geven op de moestuin. Met het resultaat drie grote groene kolen. Eigenlijk koop ik nooit groene kool op de markt. Het puzzelde me even wat ik er mee zou doen. De eerste groene kool verdween in de wok. Met de tweede groene kool wilde ik toch wat anders proberen. Zo ontstond er weer een lekkere stamppot.

Wij kopen vaak een blok mager rook spek. Dit moet je nog snijden in reepjes. Het heeft meer smaak en je kunt er daardoor minder van gebruiken. Mocht je een pakje spekreepjes kopen zou ik gewoon het hele pakje door het gerecht gebruiken. Vegetarisch? Dan laat je het spek achterwege en kies je voor een groentebouillontablet. Of je koopt spekjes van de vegetarische slager. Te koop bij de Jumbo. Ik heb ze zelf nog niet geprobeerd, er wel goede verhalen over gehoord. Heeft iemand er al ervaring mee?

prachtige groene kool

Stamppot groene kool

1,5 kilo kruimige aardappels
1 groene kool
olijfolie
2 teentjes knoflook
1 kippenbouillontablet
100 gram spek
200 gram Port Salut

Schil de aardappelen, snij ze in blokjes, was ze en zet ze op het vuur. Kook ze gaar. Snij de knoflookteentjes en de groene kool in dunne repen. Was de groene kool. Zet een hapjespan op het vuur met wat olijfolie en laat dit warm worden. Roerbak de kool met de knoflook. Voeg een bouillontablet toe en 250ml water. Kook de kool beet gaar. Bak in een koekenpan de spekreepjes knapperig. Snij ondertussen de kaas in blokjes. Vergeet niet het oranje te verwijderen. Giet de aardappelen af. Giet de kool af en vang dit kookvocht op. Stamp de kool door de aardappelen, mocht het droog blijven voeg dan wat kookvocht (bouillon) van de kool toe. Roer de spekjes en de kaasblokjes er door en serveer de stamppot direct. Want de kaas smelt 😀

Misschien ook iets voor jou?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *