Recepten

Macaroni’s van een kleine kok

Een kliekje macaroni ligt in de koelkast. Twijfelend sta ik met het bakje in mijn handen. Ga je koken mam? Mag ik helpen? Wat wil je dan doen kleintje, snijden of alles in de pan doen en roeren? In de pan doen. Ik vind het belangrijk dat mijn dochter van jongs af aan mee krijgt waar haar eten vandaan komt en hoe het op haar bord terecht komt. Ik betrek haar met regelmaat bij dit proces en als ze erom vraagt zeg ik niet snel nee. Ik vraag haar of ze de kok wil zijn en leg haar uit dat zij dan mag kiezen wat er allemaal in de pan gaat. Dat wil ze wel. Ik sta bij de koelkast en noem op wat er allemaal in kan en zij zegt wisselend ja of nee. Voordat ze het keukentrapje op klimt hebben we het nog even over de regels, want die zijn er zeker bij het gasstel. Ik snijd de door haar gekozen groenten en doe ze steeds met een handje vol in een klein bakje. Eerst proeft ze een stukje en dan kiept ze het bakje om in de koekenpan. Met enige regelmaat roert ze.ย Ik ben de kok hรจ mam, wat ben jij dan?ย Ik ben jou hulp kok en jij bent de chef kok. Dan sta ik bij de kruidenkast en noem de kruiden op. Ze kiest alleen peper en zout. Ze mag de kruidenmolens proberen boven een schoteltje en dan kiept ze dit ook in de pan. Ook nog een beetje worcestersaus? Ja zegt ze enthousiast. Ze heeft geen idee wat het is, maar saus klinkt altijd als muziek in haar oren. Ik laat haar eerst even ruiken. Mmm, lekker zegt ze. En zo ontstaat haar eigen pasta. De buitendeur gaat open. Papa!! Jij mag mijn pasta straks eten hoor, zegt ze trots. Iedere keer als we opscheppen zegt ze niet te veel hoor, dit is mijn pasta. Wij hadden immers ook nog een kliekje mama pasta.

kleine kokkie hard aan het werk.

Bambino di macaroni

Een kliekje macaroni
Klein stuk salami worst
Klein stuk rode paprika
Klein stuk prei
Klein stuk bleekselderij
1 tomaat
5 cherrytomaatjes
Peper en zout
Worcestersaus
Parmezaanse kaas
Olijfolie

Doe een beetje olijfolie in de koekenpan. Snijd eerst de salami worst, snoep samen een stukje en laat ze in de pan doen. Snijd de paprika, snoepen en in de pan. Snijd de bleekselderij, snoepen en in de pan. Snijd de prei, snoepen en tot de ontdekking komen dat dit rauw niet lekker is, in de pan. Snijd de tomaat en de kleine tomaatjes en laat ze in de pan doen. Pak wat extra snoep tomaatjes om lekker op te eten. Doe het kliekje macaroni in de pan en roer alles door elkaar. Breng de macaroni op smaak met kruiden en worcestersaus. Rasp wat verse Parmezaanse kaas, proeven en in een bakje op de tafel.

Proeven, ervaren van verschillende smaken en het ontdekken van wat jij lekker vindt. Het hoort allemaal bij koken en je kunt er niet jong genoeg mee beginnen.

Misschien ook iets voor jou?

2 Reacties

  1. Wat leuk! Ik vind het nog steeds een beetje eng om om m’n meisje (3,5) bij het vuur te laten. Ze ‘helpt’ vaak mee met soep, dan maakt ze haar eigen soep onder de kraan ๐Ÿ˜‰

    1. Cho Wie zegt:

      Het is ook altijd een beetje spannend. We hebben duidelijke afspraken en het vraagt mijn volle aandacht. Mijn dochter is 2,5. Als ze in een ondeugende bui is, dan doen we het niet. Of mag ze iets snijden met haar eigen mesje, groenten wassen en vooral de slacentrifuge is altijd erg in trek. Maar het komt ook regelmatig voor dat ze bij haar eigen keukentje aan het koken is of juist lekker bank hangen rond dat tijdstip. Leuk dat jou meisje ook haar eigen soepje maakt ๐Ÿ™‚

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *