Gehaktballetjes kunnen bij veel verschillende gerechten gegeten worden. Heerlijk bij de stamppot, oer-Hollands naast een gekookte aardappel met wat groente, bij de spaghetti of in de soep. Het fijne van gehakt vind ik dat je het zo kan kruiden dat het bij al die verschillende gerechten heel goed passend is. Vandaag deel ik met jullie een recept voor Oosterse gehaktballetjes. Wij aten ze bij de bami. Het makkelijke hieraan is dat bij meerdere eters je de bami vegetarisch kan maken. Je serveert er dan Oosterse gehaktballetjes en vegetarische balletjes bij. Voor ieder wat wils. Met dit recept blijven de balletjes wat mild van smaak. Zodat dochterlief ze ook mee kan eten. Houd je van pittig, voeg dan extra sambal toe. Het recept is ongeveer voor 12 gehaktballetjes. Ik bedenkt nu dat het ook heerlijke balletjes zijn om te serveren als snack op een feestje, beetje pindasaus erbij!
300 gram rundergehakt
1 ei
1 beschuit of paneermeel
1/2 rood uitje
1 el sambal badjak
2 el ketjap
olie
Snipper het rode uitje. Doe de gehakt in een kom. Voeg een ei, het gesnipperde uitje, sambal en ketjap toe. Verkruimel de beschuit boven het gehakt. Ik kneed er altijd eerst een halve beschuit door heen en kijk dan hoeveel er nog nodig is tot het een goede substantie. Verhit olie in een koekenpan en bak de balletjes al omdraaiend mooi bruin en gaar. Reken daar ongeveer 10 minuutjes voor. Serveer de balletjes bij de bami of een ander Oosters gerecht.