Recepten

Pannenkoeken met snijbiet

Dit jaar zaaide ik twee rijen snijbiet en één rij spinazie. De spinazie schoot me snel door. Ondanks dat ik de knoppen eruit had gehaald, duurde het niet lang voordat het opnieuw doorschoot. De groene snijbiet deed het goed. Het groeide groter en groter en het werd hoogtijd om te oogsten. Op de tuin kreeg ik de tip om het blad onder bij de steel te pakken en met een draaibeweging van de plant te trekken. Het schijnt dan sneller terug te groeien dan dat je het blad afsnijdt of knipt. Want het groeit terug. En het heeft de vaart erin. Dit wist ik niet van te voren. Ik heb zelfs nog een nieuw vak gezaaid… Genoeg snijbiet dus. Zelf heb ik het nog nooit in de supermarkt gezien. Wel bij biologische winkels en misschien op de markt? Vandaag maakte we pannenkoeken met snijbiet.

Voor zes pannenkoeken:
100 gram zelfrijzend bakmeel
100 gram volkoren meel
500 ml melk
1 ei
snufje zout
Olie om in te bakken

Voor de vulling (4 pannenkoeken):
1 rode ui
1 teentje knoflook
250 gram kastanje champignons
250 gram snijbiet
Olijfolie
kruidenkaas

Doe de meel soorten in een beslagkom. Maak er een kuiltje in met een soeplepel (kun je straks mooi gebruiken om het beslag in de pan te gieten) en giet de melk in het kuiltje. Breek het ei en doe deze erbij in de kom. Begin met de garde vanuit het kuiltje naar buiten te kloppen. Klop het beslag net zo lang tot dat de klontjes verdwenen zijn. Of neem wat klontjes op de koop toe. Zet een koekenpan op het vuur met wat olie erin. Zet een pan, waar een groot bord op past, met water op het vuur. Laat het water koken, doe dan het vuur zacht. Leg het bord er op. Wanneer er een pannenkoek klaar is leg deze op het bord en leg daar dan weer een bord boven op. Zo blijven de pannenkoeken lekker warm. Begin met het pakken van de pannenkoeken.

Snipper ondertussen het uitje en zet een hapjespan op het vuur met wat olie. Fruit de ui en neem daar lekker de tijd voor. Ondertussen snijd je de champignons en bak je pannenkoeken. Multitasken! Doe de champignons in de pan en bak deze mee. Als laatste gaat de snijbiet in de pan. Dit gaat in fases. Iedere keer een portie, dit laat je slinken en dan een nieuw portie in de pan. Wanneer de vulling klaar is, zijn hopelijk de pannenkoeken ook klaar en kan alles naar tafel.

Smeer je pannenkoek in met wat kruidenkaas. Leg daarop de vulling en rol de pannenkoek op. Eetsmakelijk!

Mocht je iets minder willen multitasken, zorg dan dat je de groente al gesneden klaar hebt liggen voordat je de pannen op het vuur zet. Voor de niet vegetarischen onder ons, het is ook lekker om spek pannenkoeken te bakken en die vervolgens te vullen. Viel het je op dat er zes pannenkoeken zijn en maar vulling voor 4? Dat komt omdat dochterlief haar pannenkoekjes zonder vulling eet. De grote snijbietbladeren zijn vrij stug en krijgt ze niet zo goed weg.

 

 

Misschien ook iets voor jou?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *