Recepten

Rabarberjam

Zo fietste ik langs de afvalhoop van de moestuinen en zo viel mijn oog op rabarber. Het geeft me altijd een beetje een vreemd gevoel wanneer ik tussen de afgedankte planten en onkruid aan het rommelen ben. Ik kan het niet laten. Als ik groenten zie liggen die nog goed zijn vind ik het simpelweg zonde dat ze daar liggen. Afgedankt zijn. Nadat ze al hun energie hebben gestoken in het groeien tot een mooie plant, liggen ze te wachten tot de gemeente ze komt halen. Hun laatste rit is naar de afvalverwerking, in plaats van mooi te zijn op een bord.

Toch kijk ik altijd een beetje spichtig om me heen. Ergens voelt het raar en ongepast. Ik trek aan de grote bladeren van de rabarber en al snel volgen de stengels. De bladeren verwijder ik en gooi ik terug op de hoop. Dochterlief staat enthousiast om me heen te drentelen en vraagt of ze een ‘kleintie rabarbar’ mag. Terwijl ik al weer op de kop in de rabarber zit, hoor ik zachtjes achter mij ‘en garde’, ik spiek achterom en zie een ‘kleintie rabarber’ op me gericht. Klaar voor gevecht. Ik trek een grote stengel uit de afvalhoop en met een grote zwaai draai ik me om ‘en garde!’. We gaan ten strijde, grinniken en vergeten de wereld om ons heen.

Met een tas vol rabarber fietsen we terug naar huis. De wind wappert door onze haren, de lucht kleurt donker en wolken pakken zich samen. Goed weer om de keuken in te duiken voor een aanvulling van de jam voorraad.

Ik heb de rabarberjam nog niet op brood gehad. De lik uit de pan was veel belovend.

Voor 3 (middel grote) potten:

600 gram rabarber
500 gram geleisuiker speciaal
1 theelepel sinaasappelrasp
3 appel (elstar)
3 takjes munt

Zorg dat je twee schone jam potten hebt staan. Ieder op zijn eigen manier. Ik doe ze altijd eerst een ronde in de vaatwasser en vlak voor gebruik giet ik er gekookt water in. Zowel in de pot als in de deksel. Laat het een tijdje staan, dan kiep ik ze leeg en zet ze op een theedoek. Je kunt ze ook eerst uitkoken.

Was de rabarber en snijdt deze in dunne plakjes. Doe de rabarber in de pan met de geleisuiker en de sinaasappelrasp. Roer alles even goed door elkaar en zet de pan op een laag vlammetje op het vuur. Blijf af en toe roeren. Het duurt even voordat de suiker smelt en vervolgens kookt de rabarber zich stuk. Vanaf het moment van koken laat je de jam ongeveer vijf minuten door koken. Ondertussen heb je de tijd om de appels te schillen en in kleine blokjes te snijden. Voorzie iedere lege jampot van een munttakje. Als de rabarber vijf minuten heeft gekookt voeg je de appelstukjes toe. Deze laat je 2 minuten meekoken. Bij mij waren de appelstukjes nog aan de grote kant. Ik koos ervoor om de staafmixer kort door de pan te doen totdat het naar wens was. Schep de rabarberjam in de potten. Tot aan de rand vullen, deksel erop draaien en de pot op de kop wegzetten. Minstens vijf minuten op de kop laten staan. Laat de jam afkoelen, sticker erop met naam/ maand/ jaar en bewaren op een donkere en koele plek.

Later deze week volgt het recept van de bramenjam.

 

Misschien ook iets voor jou?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *