Recepten

Salade Nicoise a la Chowie

Salade Nicoise is een salade met groente, vis en ei. Vernoemd naar de fijne stad Nice in Frankrijk. Aldus wikipedia. Dan hebben we de weetjes maar weer gehad 😉 Het is een salade die ik al ontelbaar vaak in kookboeken en -tijdschriften voorbij zag komen. Nog niet eerder had ik deze salade geproefd of gemaakt. Nu ik weer eens enigszins inspiratieloos naar het groentevak in de supermarkt stond te staren… Besloot ik er voor te gaan. Het fijne van salades is dat ze goed voor te bereiden zijn. Ik maakte deze salade voor een middag zwemmen. Vlak voor het eten husselde ik de ingrediënten door elkaar. Ik had de krieltjes, boontjes en de olijven al in de saladeschaal. In een luchtdichte trommelen had ik tomaatjes, komkommer, ei en sla. Ook in die volgorde. Want als je de tomaatjes bovenop doet druppelt al dat sap over de rest van je ingrediënten en word alles slap en blerf en iehl. Als je het op deze manier meeneemt en natuurlijk koel zet tot etenstijd, heb je een heerlijke frisse salade waarin iedere smaak nog tot zijn recht komt.

Wij aten het gerecht met vier personen. Een handje vol sla bladeren is een vage beschrijving van hoeveelheid. Ik plukte de sla uit mijn postzegeltuin en ben vergeten het verder af te wegen. Ik plukte verschillende soorten sla. Je kunt ook wat sla snijden of sla uit de zak nemen en het door de salade husselen tot jij denkt dat het genoeg is. De sla voert niet de boventoon in dit gerecht. Het is net de knapperige en frisse bite die je meegeeft.

Salade Niçoise

500 gram krieltjes met schil (niet die uit de koeling)
300 gram boontjes
1 bakje cherrytomaatjes1/2 komkommer
1 potje zwarte olijven
4 eieren
2 blikjes tonijn
Handje vol slabladeren
Peper en zout
Dressing

Zet een pan met stoommandje en wat water op het vuur. Zet een steelpan met de eieren en water op het vuur en kook de eitjes. Maak de krieltjes schoon en snij ze in kwarten. Bij grote krieltjes zorg je dat de stukjes ook gelijke grote worden aan de andere kwartjes. Dit komt niet precies. Je wilt dat alles ongeveer gelijk gaar is 😉 Doe de krieltjes in de stoompan. Ondertussen punt je de boontjes en snij deze in stukjes. Als de krieltjes gaar zijn gaan die uit de stoompan en de boontjes er in. Spoel de krieltjes onder koud water af zodat ze snel kunnen afkoelen. Was de tomaatjes en snij ze in kwarten. Schil de komkommer, snij door de helft en dan nog eens door de helft (lange omschrijving voor kwarten). Spoel de olijven af (worden ze minder zout van) en snij ze eventueel door de midden. Als de boontjes gaar zijn spoel je deze ook onder koud water af. Eitjes laten schrikken en pellen wanneer ze er aan toe zijn. Sla evt wassen en snijden. Hussel nu alle ingrediënten in een grote kom door elkaar. Roer de tonijn er door. Snij de eitjes in partjes en leg deze boven op de salade. Zet op tafel de peper en zout en een lekkere dressing. Zodat mensen dit naar eigen smaak kunnen toevoegen. Wij hadden een vijgen dressing. Alhoewel ik eerst voor een citroenachtige dressing wilde kiezen, kwamen de smaken goed tot zijn recht met de zoete vijgen dressing. Bon appetit 😀

 

Misschien ook iets voor jou?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *