Recepten

Stamppot pompoen wortel

Pompoenentijd. De wind raast om het huis heen, de regen klettert tegen de ramen. Het begint al te schemeren en wij hollen een pompoen uit. Het vruchtvlees om te eten en de pompoen zelf krijgt een gezichtje. Straks gaat er een kaarsje in en versiert hij onze vensterbank.

Meestal eet ik mijn eerste pompoen van het jaar in oktober. Eind september op zijn vroegst. Eigenlijk vind ik het nu nog geen pompoentijd. Zo midden in de zomer, 30 graden. Op de moestuin heeft de buurvrouw een pompoenenplant, waar al prachtige pompoenen aan hangen. Zo kreeg ik er twee, met de opdracht om op zoek te gaan naar recepten. Liever geen soep, want dat was zo voor de hand liggend. Vandaag maakte ik toch soep met de overgebleven helft van mijn pompoen. Ik verklap alvast dat het een verrassende combinatie is geworden (lees restjes uit mijn koelkast) die heel goed uitgepakt is. Dat recept houden jullie nog tegoed.

Mijn pompoenenplant staat er nog maar een week. Hij maakte een moeilijke start in het warme weer. Na flink wat water geven trekt hij nu bij. Het onkruid valt hem wel lastig. Die kringelt zijn dunne stengels om de stevige stengel van de pompoenplant en neemt hem direct in de wurggreep. Gelukkig kwam ik mijn pompoenplant redden. Nu hopen dat mijn pompoenplant ook nog pompoenen gaat geven. Want ik ben er gek op! In de soep, stoofpotten en dit jaar voor het eerst een stamppot pompoen wortel.

Dit recept vond ik in een stapel uitgescheurde recepten die daar liggen om uitgeprobeerd te worden. Het liefst kijk ik van die receptentijdschriften wanneer ik een beetje trek heb. Dan hang ik nog net niet kwijlend boven de plaatjes. Volgens mij kwam dit recept van de jumbo. Ik heb het een beetje aangepast.

pompoen aardappel wortel voor de stamppot500 gram pompoen
200 gram winterwortel
1 ui
1 kilo kruimige aardappelen
Runderworstjes zoveel als je wilt, 2 in ons geval
1 teentje knoflook
1 zakje veldsla
Piccalilly als je er van houdt om er op tafel bij te serveren

Schil de aardappelen en de winterwortelen. De pompoen ontdoe je van de zaadlijsten en schil je ook. Snijdt alles in ongeveer even grote repen. Snijdt de ui in stukjes. Doe de groenten, de ui en de knoflook in een grote pan met ruim water. Wacht tot het kookt en draai dan het vuur zachter en laat het in ongeveer 20 minuten gaar koken. Tijd om de worstjes op te zetten. Ondertussen pluk je de blaadjes veldsla van elkaar. Anders zijn het net kleine trosjes in je stamppot en dat kauwt toch minder lekker weg. Giet de aardappelen etc af en stamp het tot een grove puree. Het is lekker om zo af en toe nog een stukje wortel of pompoen te kunnen kauwen. Breng het op smaak met peper en zout. Als laatste schep je de blaadjes veldsla er doorheen.

 

Misschien ook iets voor jou?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *