Recepten

Stamppot snijbiet

Het is oogstfeest op de tuin. Verschillende mensen hebben wat lekkers gemaakt van eigen gekweekte groenten of fruit. Met man en dochterlief sluiten we hier onze dag af. We zijn al een tijdje onderweg en dochterlief is in slaap gesukkeld. Ik moet haar wakker maken en ze kijkt duf om zich heen. Laarsjes en bodywarmer aan en mevrouw is er klaar voor. We krijgen een kopje koffie aangeboden en dochterlief eet een spiesje met groente en fruit. Ineens stopt ze met eten en kijkt ze naar beneden. Een hele waterval, ik zie het zo in haar laarzen lopen. Met grote ogen kijkt ze me aan en zegt ‘ik moet plassen!’. ‘Dat zie ik lievie’, antwoordt ik terwijl ik manlief aan kijk. Met onze ogen en kleine hoofdbewegingen overleggen we wie er met haar terug naar huis gaat. Manlief tilt haar op en noemt dat hij me straks weer ophaalt.

Ik klets, bekijk tuinen, luister aandachtig naar de bijen meneer die bijen in een showraam heeft meegenomen en ik proef van al het lekkers. Manlief rijdt met de auto voor en ik geef hem kort de opdracht om spinazie te oogsten, hoe dit te oogsten en waar het staat. Ondertussen haal ik een schone dochter uit de auto. Met onze eigen oogst vertrekken we naar huis om stamppot te maken. Thuis op het aanrecht kijk ik in de bak met geoogste groente en ontdek dat manlief toch de verkeerde rij heeft geoogst, namelijk die van de snijbiet. Het lijkt ook allemaal zo op elkaar, antwoord manlief. Eigenlijk heeft hij wel gelijk, want ik heb groene snijbiet. Toch is dat niet wat ik zeg, ‘dat kun je toch zien aan de vorm van het blad en ik zei toch…’. Stamppot snijbiet is dan nu het recept, maar je kunt het heel goed vervangen door spinazie.

Voor 3 personen:
1 ei per persoon
600 gram aardappelen
500 gram snijbiet
1 rode ui
2 tl kerriepoeder
Olijfolie
Seroendeng
Peper en zout.

Schil en snijd de aardappelen in stukjes, doe ze met ruim water in de pan. Kook de aardappelen gaar. Zet de eitjes op en kook deze hard. Pel en snijd de ui in ringen. Zet een koekenpan, wok of hapjespan op het vuur en laat de olijfolie warm worden. Fruit het uitje en voeg de kerriepoeder toe. Was de snijbiet en voeg deze in gedeelten toe, zodat het iedere keer de tijd heeft om iets in te slinken. Giet de aardappelen af en vang wat kookvocht op. Stamp de aardappelen tot een puree. Om het smeuïg te maken kun je kookvocht, wat olijfolie of een klontje boter gebruiken. Roet de snijbiet daar de puree heen. Breng op smaak met peper en zout. Schep de stamppot in het bord, strooi er seroendeng over en leg er een eitje op. Eetsmakelijk.

Misschien ook iets voor jou?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *