Recepten

Tortillachips met salsa

Als het weer vroeger donker is, het buiten herfstig ruikt, de regen zachtjes tegen het raam tikt… Dan krijg ik altijd zin om het gezellig te maken. Kaarsjes aan, een borreltje, een hapje en voor ons gisteravond ‘De hokjesman‘. Voor een ieder die het nog niet kent, kijk een aflevering. Wij zitten aan de buis gekluisterd, helemaal overgegeven aan de beelden op de televisie. Ik vind het altijd jammer als de aflevering afgelopen is en de afleveringen hadden van mij gerust een keer zo lang mogen duren.

Tijdens het koken van een stoofpotje gisteravond nam ik de tijd om deze salsa te maken. Als je deze zin leest zou het kunnen overkomen dat ik alle tijd had en het een ontspannen moment in de keuken was. Niets is minder waar. Het was multitasken ten top. Stelt u voor. Een keukenblad wat helemaal vol staat met groenten, kruiden, bakjes, maatbekers etc. Ingredienten van twee verschillende gerechten liggen door elkaar. Ergens net genoeg ruimte voor een snijplank. Schillen op een hoopje. Snijden voor het één, even vlug roeren in de pan van het ander, oeh het vuur wat zachter, dochterlief moet op het potje, snijden voor het ander, snijden voor het één, vlees uit de pan, groenten er in, waar is de pepermolen, dochterlief trekt een keukenkastje open, waar is het recept, tomaten gauw uit het hete water, dochterlief knuffelt de staafmixer, snijden van pepertjes, DE STAAFMIXER??? Gauw de staafmixer geruild voor de deegroller. Met de staafmixer in mijn hand kreeg ik een helder moment. Alle groene pepers in het bakje en een rondje door de hakselaar. Klaar met snijden! Stoofpotje staat te pruttelen, ik maak de dressing voor de salsa, dochterlief loopt met de muffinvorm naar haar keukentje, de rust is wedergekeerd.

Deze salsa is echt heerlijk! De ingrediënten zijn voor ongeveer een kleine kilo. Wij aten er gisteravond van met de tortillachips en vanavond ga ik wraps maken en gebruik ik daar de overige salsa voor. Houd er rekening mee dat de salsa voor gebruik nog een half uur de koelkast in gaat.

5 tomaten
1 ui
2 stengels bleekselderij
1/2 groene paprika
120 gram groene pepers uit een potje
1 el fijn gesneden verse koriander
75 ml olijfolie
2 el rode wijnazijn
1 tl mosterdzaad
1 tl zout
1/4 tl chilipoeder
Snufje peper
Sweet chili saus naar smaak

Ontvel de tomaten en snij ze in kleine blokjes. Snipper het uitje fijn. Snij de bleekselderij, paprika en pepertjes in kleine stukjes. Of doe het in het bakje met het hakmes, wat bij de staafmixer hoort. Gaat aanzienlijke sneller. Zorg dat je de groene pepertjes goed laat uitlekken. Je verzamelt alles steeds in de voorraadbak. Snij de koriander fijn en doe 1 el in de bak. Koriander heeft een vrij uitgesproken smaak, daar moet je van houden. 1 el geeft wel de smaak, is niet overheersend. Zelf heb ik wat extra toegevoegd. Roer alles door elkaar.

De dressing. Klop in een kommetje de olijfolie, rode wijnazijn, mosterdzaad, zout en peper door elkaar. Voeg een scheut sweet chili saus toe. En proef. Het mag best pittig zijn. De smaken gaan straks in de groenten trekken. Als je te voorzichtig bent dan heb je te weinig smaak aan je salsa. Het is verder heel persoonlijk van hoe pittig je houdt. Schenk de dressing over de gesneden groenten en roer het door elkaar. Doe de deksel op de voorraadbak en zet het minimaal een half uur in de koelkast.

Misschien ook iets voor jou?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *