Recepten

Vegetarische curry

Gister vond ik in de moestuin onder de bladeren van mijn bonenplanten, reuze sperziebonen! De moestuin had ik een week verwaarloosd. Tot mijn grote schrik staat er dan direct een oerwoud aan onkruid tussen de planten. De reuze sperziebonen moesten geoogst. Al mijmerend wat ik er mee zou gaan doen in de keuken, pluk ik de bonen. Ik heb al ontdekt dat ik sperziebonen liever wat jonger oogst. Want deze reuze bonen hebben een echte bite. Een ware uitdaging voor dochterlief met haar nog niet complete gebitje. Persoonlijk vind ik de smaak ook beter tot zijn recht komen wanneer de bonen jonger geoogst zijn. Ineens schiet me de vegetarische curry te binnen.

geoogst reuze bonen en paksoiIk heb geen courgetteplanten op de moestuin. Wel paksoi en laat dit nou een uitstekende wokgroente zijn. Afgezien het feit dat er heerlijk geknabbeld is aan de paksoi zijn er twee struiken ontzettend gegroeid afgelopen week. Met een emmer vol onkruid en een tas vol bonen en paksoi fiets ik naar de afvalplek. Het lijkt alsof iemand zijn halve tuin heeft leeg getrokken. Tussen de wirwar van planten valt mijn oog op een reuze courgette! Thuis gekomen laat ik trots de reuze courgette zien aan dochter- en manlief. Dan duik ik de keuken in met alle groente. Dochterlief komt met enige regelmaat ook de keuken in. ‘Mama? Honger in de buik! Mama? Eten klaar?’ zegt ze eerst nog liefelijk, steeds dringender en uiteindelijk dreigt daar het bibberende ‘sipje lipje’. Ik werk steeds sneller en gehaaster. Wanneer ik het gerecht klaar heb zie ik in mijn ooghoek de reuze courgette liggen… Vanavond is dat een vergeten groente.gevonden een reuze courgette

350g rijst
olijfolie
1 ui
2el kerriepoeder
400g vegetarische roerbakreepjes
250g sperziebonen
1 courgette
1 struikje paksoi
1 blik kokosmelk 400 ml
peper

Kook de rijst volgens aanwijzingen op de verpakking gaar. Punt de sperziebonen en was ze. Was de courgette en snijd kop en kont eraf. Halveer de courgette en snijd hem vervolgens in dunne plakken. Snipper de ui. De wok of hapjespan kan op het vuur. Verhit de olie en fruit de ui. Schep de 2el kerriepoeder er doorheen. Voeg vervolgens de roerbakreepjes en de sperziebonen toe. Roerbak alles ongeveer vijf minuten op hoog vuur. Dan kan de courgette erbij en voeg je direct de kokosmelk toe. Roer alles door elkaar en breng op smaak met wat peper. Laat alles nu op een laag vuur stoven tot de boontjes en de courgette gaar zijn. Voor de liefhebber kun je dit gerecht nog garneren met wat ongezouten cashewnoten.

Aan tafel concludeerden we dat de courgette echt gemist werd. Een aanrader om deze wel in de pan te gooien!

Misschien ook iets voor jou?

2 Reacties

 1. wouter zegt:

  Op bovenstaande wijze wordt de paksoi de vergeten groente.

  1. Jiska van Chowie.nl zegt:

   Paksoi? Hu? 😉
   Ik ga hem snel aanpassen! Fijn zulke scherpe lezers 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *