Recepten

Vegetarische roerbak

Een vegetarische roerbak met een Oosters tintje. Het ontstond in mijn wokpannetje met allemaal kliekjes uit mijn koelkast. Kleine beetjes groente, wanneer ik ze niet gebruik voor een roerbak verdwijnen ze vaak uiteindelijk in de kliko. Wat zonde is, al die voedselverspilling, lees er meer over in dit artikel. Eigenlijk is dit niet echt een vaststaand recept. Want de bedoeling van deze roerbak is dat je er de restjes in je koelkast voor gebruikt. Vandaag was dat bij mij een lunchtrommeltje krulandijvie, halve krop paksoi, vijf grote champignons en een klein stuk courgette. Voel je vrij om te variëren met groenten. Het leuke daarvan is dat je roerbak altijd anders is en het nooit een saaie maaltijd zal worden. Ik koos voor een Oosters tintje. Dat creëer je voornamelijk door de keuze van je kruiden. Ook daarmee kan je naar hartenlust variëren. Eerlijk gezegd werd ik er altijd een beetje kriegel van wanneer ik dat las. Geen precieze hoeveelheden. Ik raakte daar geïrriteerd van. Hoe wist ik dan hoeveel genoeg was? Ik ben toch geen kok. Geen chefkok nee, maar een ieder van ons heeft een kokkie in zich. De stelregel is begin voorzichtig met kruiden, je kunt altijd meer toevoegen. Smaak verdoezelen omdat het te sterk aanwezig is, is veel ingewikkelder. Strooi en proef, strooi en proef, tot je tevreden bent. Omdat ik niet weet hoeveel ik van de kruiden heb gebruikt vandaag geef ik alleen de combinatie van de kruiden. Zoek het kokkie in jezelf, de restjes groentjes in je koelkast en roerbak.

Wokolie (voor het Oosterse tintje, gewone olijfolie kan ook)
Gemberpoeder
Ketoembar, gemalen koriander
Korianderblad
Peper
Teentje knoflook uitgeperst
Sjalotje
Alle restjes groente uit je koelkast die je wilt gebruiken

Zet de wokpan op het vuur met wat olie. Laat deze warm worden. Snipper het sjalotje en doe deze in de pan. Snijdt ondertussen de andere groente en doe deze bij het sjalotje in de pan. Pers een teentje knoflook uit en voeg de kruiden toe. Roerbak alles lekker door elkaar.

Ik koos ervoor om er een scrambled egg bij te eten.

2 eieren
Scheutje sweet chilli
Scheutje Ketjap

Zet een koekenpan op het vuur met een beetje olie er in. Klop de twee eieren los met de scheutjes sweet chilli en ketjap erdoor. Wanneer je denkt dat het goed los geklopt is klop je nog even door. Lekker luchtig. Giet het in de warme koekenpan en laat het even zijn gang gaan. Roer en schuif er met een spatel door tot het allemaal kleine stukjes gebakken ei worden.

Schep de geroerbakte groenten op een bord. Leg het ei erbij. En smikkel en geniet van je eigen creatie, kokkie 🙂

Pssssttt… Je gelooft het misschien niet, maar ik hield hier een kliekje van over en gebruikte het voor een heerlijk soepje. Daarover later meer.

Misschien ook iets voor jou?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *