Recepten

Boerenkool in een Italiaans jasje.

Een droge witte wijn in een klein flesje, liggend op de lopende band. Langzaam schuift hij vooruit. Ondertussen doe ik allerlei boodschappen in de tas. Dan bereikt de wijn de kassière. Ze kijkt van de wijn naar mij en kucht. Mag ik u om u legitimatie vragen? De vraag dringt langzaam tot me door. Ondertussen beginnen bij mij de radartjes te draaien. Hoe oud moet je tegenwoordig eigenlijk zijn om alcohol mee te nemen? 18 jaar toch? Ik schuif mijn rijbewijs naar haar toe en ze lacht. Zit ik er erg naast vraagt ze? Ik zie het als groot compliment zeg ik, het scheelt maar 11 jaar. Ze grinnikt en scant mijn rijbewijs door een apparaat.

Na de supermarkt reed ik naar de moestuin. In de koude wind pluk ik de bladeren van de boerenkoolstengels. Mijn handen worden rood, zo ook mijn wangen en mijn neus. Brrr… Ach echt boerenkool weer. En de vorst is er overheen geweest, dus dat wordt smullen. Nu eens geen stamppot, maar…

Boerenkool met salami en spaghetti

Voor 4 personen

Olijfolie
Zout en peper
2 uien
2 teentjes knoflook
1 rode peper
600 gram fijn gesneden boerenkool
1 dl droge witte wijn
350 gram volkoren spaghetti
100 gram salami
100 gram verse Parmezaanse kaas

Zet een pan met water op voor de spaghetti. Heb je verse boerenkool van de tuin, maak dit dan eerst schoon en snij het fijn. Evt een rondje door de hakselaar. Snipper de ui en de teentjes knoflook. Maak de rode peper schoon, verwijder de zaadlijsten en snij in ringen. Zet een hapjespan op het vuur met wat olijfolie. Als de olie warm is voeg je de ui, knoflook en rode peper toe. Als de ui geel begint te worden, begin je met het toevoegen van de boerenkool. Laat hem slinken. Schenk dan de wijn er over. Laat het koken en draai dan het vuur zacht. Doe de deksel op de pan. Af en toe door roeren. Laat het ongeveer een kwartier sudderen.

Kijk op de verpakking hoe lang de spaghetti moet koken en doe deze in de pan op het moment dat hij gelijktijdig klaar zal zijn met de boerenkool. Snij de salami in dunne plakken. Bak de plakjes salami in een droge koekenpan uit en doe deze bij de boerenkool. Rasp 100 gram Parmezaanse kaas. De helft gaat door de boerenkool, de andere helft zet je in een schaaltje op tafel. Giet de spaghetti af. Zet de pannen op tafel, schep op en tast toe.

Misschien ook iets voor jou?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *