Moestuin

Het mysterie van de boerenkool en de vorst

Midden juni. Ik besloot een moestuin te nemen. Met een enthousiaste buurvrouw erbij. Na de eerste dag spitten en zaaien kwam ze het resultaat bekijken en vroeg ze of ik anders wat van haar planten in mijn tuin wilde. Ik keek naar mijn grote stuk grond waarvan ik nog niet eens een tiende in gebruik had en besloot al snel dat wat vulling niet zou misstaan. Voor ons beiden is het ons eerste jaar op de tuin. Zij met spit ervaring, beiden zonder moestuin ervaring. Zo bleek dat ze zowel de andijvie als de boerenkool veel te dicht op elkaar had gezaaid. We dunden bij haar de rijen uit en zette ze bij me weer in de tuin. Wederom te dicht op elkaar hoorden we later van de wijze oude tuinmannetjes. Al doende leert men is steevast mijn antwoord.

Naast dat het te dicht op elkaar stond, bleek het ook te vroeg gezaaid. Want midden in de zomer, stond ik al zwetend in een hempje en korte broek op de tuin, ontstond er een gesprekje met manlief over de boerenkool. Ik vrees dat de boerenkool al groot genoeg is om te oogsten. Waarom vrees je dat? De vorst moet er toch eerst over? Hoezo is dat eigenlijk? Weet ik niet, maar dat zeggen ze altijd… Zo besloot ik de boerenkool te laten staan, eerst de vorst erover. Zouden de planten de vorst redden? Dat deden. Ze verloren allemaal zo nu en dan wat blad. Het werd geel en viel eraf. Nu de vorst erover is en ik boerenkool oogst, blijft de vraag waarom moet de vorst erover? Tijd voor een beetje onderzoek.

Ik kom van alles tegen over de boerenkool. Onder andere dat deze groente hip en trendy is en het zelfs tot Amerika heeft geschopt tot borencole (of kale). Detoxen met boerenkool, boerenkool als superfood of als kankerbestrijding. Allemaal niet waar ik naar op zoek ben op dit moment. Wat laat ik me toch altijd snel afleiden.

Er is herfst- en winterboerenkool. Herfstboerenkool kan enkele graden vorst verdragen. De winterboerenkool houdt zich goed tot -15. Dat maakt de boerenkool op het oog een koele kikker, terwijl het eigenlijk de prinses op de erwt blijkt. Dat zal ik uitleggen. De vorst zorgt voor een ‘verzoetingsreactie’. Wat betekend dat in de bladeren van de boerenkool het zetmeel omgezet wordt in natuurlijke suikers. Krijgt een natuurlijke zoetere smaak. Het prinses op de erwt gedeelte zit in het feit dat dit proces langzaam moet gebeuren. Haal je de boerenkool van het land en gooi je het in de vriezer, van temperatuur boven nul naar min 20, dan gaat dit te snel. Het heeft dan ook geen effect. Is het min tien en je oogst de boerenkool, dan moet dit met beleid. Laat de boerenkool vervolgens voorzichtig ontdooien met warme lucht met het liefst ook nog eens een hoge luchtvochtigheid. Al met al heeft de boerenkool een vorstige gebruiksaanwijzing.

Om dit artikel mee af te sluiten wil ik een ieder er op wijzen dat ik geen wetenschappelijk onderzoek heb kunnen vinden naar het proces van de ‘verzoetingsreactie’. Smaakt boerenkool in de winter beter net zoals de snert dat doet? Of is er nu daadwerkelijk sprake van een smaak verschil? Ik moet eerlijk zeggen dat ik nooit snert in de zomer eet en er in de winter toch echt naar kan smachten! En voor boerenkool geldt dat voor mij hetzelfde.

 

Misschien ook iets voor jou?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *