Artikelen, Moestuin

De voornemens voor de moestuin 2015

Zucht. Met moeite kan ik me concentreren op dit scherm. Er ligt sneeuw, recht voor me in het grasveld van de kerktuin. Het blijft magisch en het brengt nog altijd een ongekende energie in me los. Alsof er ergens een poppetje staat te springen en dansen; sneeuw, sneeuw, sneeuw, sneeuw! Het was een flinke sneeuwbui. Ik kwam thuis met een brullende peuter en we zagen beiden wit van de voorkant. Koud, koud, koud, brulde de peuter. Ik kon haar geen ongelijk geven, ik had het ook koud koud koud. Alleen iemand moet de rust bewaren 😉 Eenmaal binnen veranderde het repertoire van de peuter in, mijn broek is nat en ook dit werd gerust vijf keer herhaald. Moeders versnelde in haar handelingen en zo’n vijf minuten later zaten we op te warmen onder drie dekens. Nog weer vijf minuten later dronken we thee en verwarmde dit onze buiken. Nu ligt de peuter na het sneeuwavontuur heerlijk te slapen en moeders gaat even koffie zetten en focus zoeken om met jullie mijn wensen voor 2015 in de moestuin te delen.

Mijn moestuin wensen

Allereerst nog even voor de lezers die het nog niet hadden meegekregen. Ik start dit seizoen met 2 are aan grond. Wat er nu door mijn hoofd gaat, oh mijn god. Het komt vast goed. De zadengids was gewillig en ik heb heel wat zaden besteld. Dit maakt ook direct dat ik er ontzettend veel zin in heb. Ik ga van alles proberen te kweken en afwachten wat me allemaal te wachten staat in de tuin.

 • Een hokje met een veranda
  Dit is mijn eerste wens. Een hokje met een overdekte veranda met een bankje en een stuk tegels. Mijn dochter gaat met regelmaat mee naar de tuin. Het is een peuter en ze vindt het met geluk een kwartier tot een half uur leuk. En dan is de koek op. Het zou fijn voor ons allebei zijn dat ze dan een plekje heeft waar ze kan spelen. Waar we samen lekker kunnen zitten voor een pauze. Naast lijkt het me een verademing dat ik mijn spullen in een hokje achter kan laten. Ik was een ware attractie als ik door het dorp fietste met mijn schep, hark, meerdere emmers, een tas met de zaden en mest. De terugweg met volle emmers met groenten voor de week. Het hokje moet groot genoeg zijn voor een kruiwagen. Ik heb er al één op het oog, een roze. Because pink makes me happy 😀
 • Een kas
  Vorig jaar heb ik met regelmaat in een kas van een ander staan schuilen. Dat is natuurlijk niet de enige reden, gezien ik ook een overdekte veranda wens. Ik zou graag een kas willen op in eerste instantie planten op te kweken en daarna voor de tomaten, augurken en aubergine. We kregen een keer een rondleiding op een tuin van een mede moestuineigenaar. Hij had een kas en liet de tomaten proeven. Hemels! Ik ga er voor. Heb drie verschillende soorten tomatenzaden besteld. Ik kan niet wachten. Alsof de kas er al staat, die moet eerst nog gebouwd.
 • Compost bakken
  Omdat het afgelopen jaar mijn probeer jaar was, ben ik er niet aan begonnen. Dit jaar ga ik composteren. Ik heb me al een klein beetje verdiept en er begint een plannetje te ontstaan. Vooral over hoe het er uit moet zien en daarna zal ik opnieuw gaan lezen wat allemaal wel en juist niet op de hoop mag.
 • Meer koolachtigen
  Koolachtigen het schijnt een vak apart te zijn. Daarom wilde ik me er in eerste instantie niet aan wagen vorig jaar. Ik koos voor succes planten, ik koos voor succes ervaringen. Als beginnend tuinierder wil ik vooral plezier hebben en dat heb ik het allermeest wanneer ik oogst. Toch waagde ik het erop met een aantal groene kolen. En het werd een succes. Dit jaar gaan we voor meer diversiteit.
 • Augurken laten groeien en inmaken.
  Zwangeren en augurken schijnt een bekende combinatie te zijn. Ik hoef er niet zwanger voor te zijn. Ik ben echt gek op augurk. Een pot augurken is niet veilig voor mij. Ik snaai er graag één. Met regelmaat loop ik ’s middags even langs de koelkast, zwaai ik de deur open en graai ik een augurk uit de pot. Dochterlief is al met het augurken virus besmet en eet gretig mee. Nu heb ik zo’n idyllisch beeld. Het is zomer, een warme wind waait door mijn haar. Ik zit op de fiets met achterop mijn rieten mand voor de oogst. De tuin staat er prachtig bij, bijen doen zich tegoed aan de bloemen en de groenten staan heerlijk van de zon te genieten. Met een lichte pas loop ik naar de kas. Zet de deur open en oogst de augurken. Zie je het voor je? Ik wel 😀
 • Een meloen uit eigen tuin oogsten
  Watermeloen is een absolute favoriet van mij in de zomer. Heerlijk wanneer het warm is om een groot stuk te eten. Verkoelend en dorstlessend. Of in een lekkere smoothie. Ik heb geen idee of dit gaat lukken. Maar ik zou dolgraag een watermeloen kweken.
 • Fruitbomen in de tuin
  Een appel- en een perenboom. Om appelmoes, appeltaart en stoofpeertjes te maken.
 • Fruit struiken in de tuin
  Bramen, frambozen, blauwe bessen en aalbessen. Aalbessen aardbeienjam is nog steeds mijn absolute favoriet. Ik ben gek op fruit en deze gaan goed van pas komen in mijn toetjes en smoothies. Of bijvoorbeeld een klein custard taartje met vers fruit on the top.
 • Bloemen in de moestuin
  Het gaat niet goed met de bijtjes. En we hebben ze ontzettend hard nodig. Daarom heb ik besloten om dit jaar ook verschillende vakken te gaan gebruiken om bloemen in te gaan zetten. Ook in de postzegeltuin ga ik meer bloemen zaaien. Naast dit belang, lijkt het me ook fijn om bijvoorbeeld een bosje dalhia’s uit eigen tuin te knippen en thuis op de vaas te zetten.
 • Uitgebreide kruidentuin
  Afgelopen jaren heb ik in de kruidentuin al verschillende kruiden in de tuin gehad. Bieslook, knoflookbieslook, peterselie, koriander, verschillende soorten munt. Dit jaar wil ik de kruidentuin uitbreiden. Vorig jaar zag ik bij de buurvrouw een basilicumstruik, niet langer een plantje, een reuze struik. Dat wil ik ook. Lang leve de verse pesto.
 • De postzegeltuin
  In de postzegeltuin wil ik dit jaar me gaan richten op kruiden en sla achtigen. Ik zou graag mijn eigen kruiden theeën kunnen maken met iets meer diversiteit dan munt alleen. Ook lijkt het me heerlijk om een salade te kunnen maken door simpelweg mijn tuin in te lopen. Er zullen weer komkommer- en courgetteplanten komen. En meer bloementjes voor de bijtjes. Zullen we ons dat allemaal voornemen? Een stukje bijentuin!

Misschien moet ik dan toch nog een vijzel toevoeg aan mijn wensenlijst voor in de keuken. Dat zou dan zeker goed van pas komen. Hebben jullie dit jaar ook wensen voor in de moestuin? Of voor in je postzegeltuin?

Misschien ook iets voor jou?

4 Reacties

 1. Bonnie van Bogerijen zegt:

  Klinkt allemaal goed! Ik hoop dat al je dromen uitkomen dit jaar!!! Succes!

  1. Cho Wie zegt:

   Dankjewel Bonnie, ik hoop het ook! Ik ga kijken wat we werkelijkheid kunnen maken 😀

 2. Fiona zegt:

  Hey Jiska, wat leuk om te lezen! Ik hoop voor jullie dat jullie in de toekomst een boerderijtje kunnen bemachtigen en dat je daar lekker thuis kunt genieten van een moestuin.

  P.s. ik had erge hoofdpijn en ik las je verhalen hierboven en doordat ik een beelddenker ben, was de hoofdpijn spontaan verdwenen hihi.
  Heel veel succes met je moestuin, je plannen klinken erg leuk en dat gaat je zeker lukken!

  Liefs Fiona

  1. Cho Wie zegt:

   Wat een lieve reactie Fiona 🙂 en ik beken, bovenaan mijn grote dromenlijst staat zo’n lief klein boerderijtje met een grote tuin. Lijkt me zo fijn om je huis uit te kunnen lopen om in de tuin bezig te zijn en te oogsten. Bij de oudejaarsloterij heb ik altijd goede hoop 😉 ooit woon ik er. 🙂 Heel fijn om te lezen dat mijn verhalen je hoofdpijn hebben verholpen. Dat is toch super 😀

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *