Recepten

Hemelsblauwe aanwinst in de keuken

Een van de kookvoornemens dit jaar is het koken in een tajine. Vorige jaar zomer kookte ik er in bij mijn moeder thuis. Met ontzettend dure vis. Ik verkeek me op de prijs. Iets met prijs per 100 gram. Ik zie ons nog zitten. Een tafeltje onder de kiwi plant, die de zoetste kiwi’s geeft die ik ooit geproefd heb. De tajine in het midden op de tafel. De deksel eraf en de geuren komen vrij. Citroen, tomaat, vis. Mmm…

Nu kocht ik dan eindelijk de tajine. Hij stond jarenlang op mijn wensenlijstje. Het mag dan ook wat kosten en eerlijk gezegd vond ik hem altijd te duur. Nu kwam er een kans voorbij en ik greep hem met beide handen aan. De tajine stond slechts één avond ongebruikt in de keuken. De volgende dag kon ik me niet langer in bedwingen en besloot ik de rode kool klaar te maken in de tajine.

rode kool uit de tajine

Rode kool in de tajine

1 ui
3/4 rode kool of 1 rode kool
1 tl koekkruiden
1 blaadje laurier
olijfolie
200 ml water
100 ml azijn
1 el maizena
4 el maple syrup / ahorn siroo

Zet de tajine op het vuur met wat olijfolie. Vuur laag en laat de olie opwarmen. Doe het vuur geleidelijk aan wat hoger. Pel en snipper de ui en doe deze in de tajine. Snij de rode kool in fijne rijpen. Was de kool en voeg deze toe in de tajine. Roer alles even goed door elkaar en laat het warm worden. Voeg dan het water en de azijn toe. De koekkruiden en het laurierblaadje. Los de maizena op in de maple syrup en roer dit vervolgens door de rode kool. Als het kookt zet je de tuit op de tajine en zet je het vuur lager. Laat de kool in ongeveer 30 minuten gaar stomen. Ik heb de tajine verplaatst naar het kleinste pitje en heb het vuur laag gezet. Als het maar door blijft stomen en garen.

Wij aten de rode kool met aardappels en zelfgemaakte appelmoes.

Misschien ook iets voor jou?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *