Artikelen

Kook voornemens 2015

Voornemens, het woord heeft altijd al een bepaalde lading. Bij een ieder is het gekleurd door eigen ervaring. Mijn ervaringen met voornemens zijn dat ik heel enthousiast start en heel plots gestopt kan zijn. Het volhouden van mijn voornemens blijkt toch altijd lastig. Daarom heb ik besloten om een wensen lijst te schrijven. Ten eerste omdat ik dol ben op het schrijven van lijstjes en ten tweede omdat het woord wensen me een veel beter gevoel geeft. Het liefst schrijf ik eindeloze lijsten. Om mijn wensenlijst haalbaar te houden heb ik me beperkt tot tien wensen. Wat wil ik het allerliefste doen dit jaar in de keuken.

Wensenlijst voor in de keuken

 • Vergeten groenten ontdekken in de keuken
  Wat zijn nu precies de vergeten groenten, wat kun je er mee in de keuken, hoe smaakt het en waar vind je ze. Zijn de vergeten groenten nog vergeten en wie teelt de vergeten groenten?
 • Pasta maken
  Zelf gemaakte pasta schijnt ontzettend lekker te zijn. Ik zie het met regelmaat voorbij komen. In kookboeken en op andere foodblogs. Het schijnt tijdrovend te zijn. Uiteindelijk hoor ik dat het altijd de moeite waard is. Dit jaar ga ik het zelf ontdekken.
 • Brood bakken
  Op onze bruiloft kregen we een broodbakmachine. We bakten er veel broden in. Altijd met standaard broodmixen waar we alleen nog water aan hoeven toe te voegen. Afgelopen jaar maakte ik voor het eerst zelf een brood in de broodbakmachine. Het werd een kruimelig brood. Ik was er niet enthousiast over en besloot het recept daarom ook niet te delen. Op de kerstmarkt stond een mevrouw met zelf gebakken broden met daarin zongedroogde tomaatjes, knoflook, verse kruiden. Het rook zo ongelofelijk lekker dat ik direct besloot dit jaar meer broden te gaan bakken.
 • Sushi maken
  2013 was het jaar dat ik voor het eerst sushi at. Met mijn schoonzusje, broertje en vader in Canada. Ik doopte niet alleen de sushi in soja, ook het omgeknoopte armbandje van dochterlief lag een tijdje te weken in het sojaschaaltje. Ik was zonder man en dochter op reis en van hen beiden had ik een armbandje om gekregen wat ik die drie weken zou dragen. Ik rook nog twee weken een vage soja geur als mijn hand in de buurt van mijn neus was. Ondanks deze soja ervaring vond ik de sushi heerlijk! Een compleet nieuwe ontdekking. Sindsdien heb ik meerdere malen sushi gegeten in een restaurant. Dit jaar wil ik zelf sushi gaan maken.
 • Eggs bennedict met zalm
  De eerste keer dat ik dit gerecht at was ook tijdens mijn reis in Canada. Mijn schoonzusje komt uit Canada, uit Victoria om precies te zijn. Ze heeft er een sport van gemaakt om dit gerecht bij zoveel mogelijk verschillende restaurants in Victoria te eten en te ontdekken waar de lekkerste eggs bennedict met zalm worden gemaakt. Mocht je ooit in Victoria zijn ga dan naar restaurant Mo Le voor de Bennies. Wij zullen ooit terug gaan. Omdat het nou eenmaal niet in de buurt is, wil ik dit gerecht zelf klaar kunnen maken.
 • Koken in een tajine
  Onze vakantie in Marokko liet mij kennis maken met eten uit een tajine. De smaken van de kruiden trekken langzaam in het eten wat in de tajine gaar stoomt. Gerechten uit Marokko, de Arabische keuken, daar valt voor mij sowieso nog heel veel te ontdekken.
 • Thee maken
  Verse muntthee is een absolute favoriet van mij. Op de tweede plek komen allerlei verschillende soorten kruiden thee├źn. Nu moet het mogelijk zijn om zelf thee te maken. Dat kan niet anders. Als theeleut is dit eerder een must dan een wens.
 • Groenten inmaken
  Het enige wat ik afgelopen jaar met mijn zelf geoogste groenten heb gedaan is ze op eten. Met fruit heb ik nog een aantal verschillende soorten jam gemaakt. Groenten kun je inmaken, dat weet ik. Maar hoe dit precies zit, of het lekker is, wat je er mee kunt dat gaan we dit jaar ontdekken.
 • Visgerechten bereiden
  Wat betreft vis probeer ik weinig uit in de keuken. Witvis zonder graten, dat durf ik aan. Verder weet ik het allemaal niet precies. Als ik uit eten ga kies ik daarom vaak voor een visgerecht. Omdat ik het wel degelijk lekker vind. En heel eerlijk gezegd komt ook de witvis te weinig in onze keuken. Dit jaar wil ik meer vis gaan eten en ook andere soorten vis gaan bereiden.
 • Bakken
  Muffins, taarten, koekjes, cake. Hartig of zoet. Bakken is ook iets wat ik weinig doe. Dit jaar liet ik drie keer Noor haar verjaardagstaart mislukken. Het vertrouwen wat ik voel wanneer ik kook, ben ik direct kwijt wanneer ik aan het bakken ben. Al doende leert men. Dat bakken ga ik meer doen en dan raak ik er vanzelf meer vertrouwd mee.

Dit is mijn top 10 aan wensen voor in de keuken. Wat zijn jullie wensen voor in de keuken? Wat zouden jullie graag terug willen zien op Chowie aan recepten, wetenswaardigheden of andere onderwerpen kook of etensgerelateerd?

Misschien ook iets voor jou?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *