Recepten

Jaren geleden verbrak ik de relatie met prei…

Een aantal jaren aten we geen prei. Dit had een reden. We woonden nog niet zo lang op ons zelf en ik had het idee om met prei te experimenteren. Gestoofde prei stronkjes met gekruimelde ei en ham er boven op. Een beetje a la asperges maar dan met prei. De prei stoofde eerst in de pan en verscheen prachtig gepresenteerd op een bord. De prei was alleen lang niet gaar. En ik at er van. Ik bleef dapper door eten. Tot de tranen in mijn ogen stonden want wat is prei de dan pittig. De rest van de avond had ik buikpijn. Ik verbrak de relatie met prei en zette hem voor een aantal jaren aan de kant. Tot ik prei zette op mijn moestuin. Wat eerst niet gegeten bleef staan. Het stond ook heel gezellig in een groentedoos of mand die ik voor iemand anders maakte. Al eerder sneed ik al weer eens een preitje fijn om door de soep of bami te doen. Deze week was het dan voor het eerst zo ver, de prei had weer een hoofdrol in een recept. En het was heerlijk! Welkom terug in mijn leven prei 😉

Stamppot prei

1 kg kruimige aardappelen
600 gram prei100 ml kokosmelk (coconut alpro)
1/4 tl komijnzaad
100 gram gerookt ontbijtspek (zo’n blok spek wat je zelf nog moet snijden.
olijfolie
peper

schil de aardappelen en snijd ze in stukjes. Was en kook de aardappelen. Snij spek in reepjes. Zet een hapjes pan op het vuur met een scheut olijfolie. Als de olie opgewarmd is voeg je de spekjes toe. Kruid de spekjes met peper uit de molen. Snijd de prei in dunne ringen en was de prei goed. Altijd vind je verstopt zand in verse prei. Voeg de prei in gedeeltes toe, laat het iedere keer even slinken. Als alle prei in de pan is voeg je de kokosmelk en komijnzaad toe. Laat de prei gaar stoven. Giet de aardappelen af en voeg de prei toe. Stamp het geheel door elkaar.

Lekker met een gehaktbal a la Joris. Ik zal mijn man vragen of hij zijn recept vrij wil geven. Ik zie altijd iets met ketjap gebeuren.

Misschien ook iets voor jou?

2 Reacties

  1. Baukje Bareman-Stoelwinder zegt:

    Vanwege het zand in de prei snijd ik de stengels door de helft en dan in stukjes. Wij eten de prei gekookt met een roux met ham erin ook heerlijk, met gekookte aardappelen. Waarom voeg je de prei in gedeeltes toe en doe je het niet in 1 keer in de pan? Vriendelijke groetjes Baukje Bareman-Stoelwinder ps vind het leuk je recepten te lezen je hebt een beeldende manier van schrijven ik zie je dan al in de keuken staan met Noor.

    1. Cho Wie zegt:

      Ja zo snijd ik de prei ook Baukje. En dan doe ik het is een vergiet en spoel het schoon. De prei ging in gedeeltes omdat de pan niet heel groot was. Met een volle pan mors ik altijd tijdens het roeren 😉

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *