Artikelen

Kerstmarkt in Beetsterzwaag

Gistermiddag waren we naar de kerstmarkt in Beetsterzwaag. Vorig jaar hadden we daar sfeer en vooral ook eten geproefd. Voor herhaling vatbaar. We stapten in de auto en ik begon me al te verheugen op de snert. Er stond aan het einde van de markt een kraam met echte oerhollandse homemade snert. Waarin je lepel rechtovereind blijft staan. En voor de bonuspunten serveerden ze er roggebrood met katenspek bij. Niets fijner om op het moment dat je bijna helemaal verkleumd bent een bakje snert te eten. Daar ging het de heen weg in de auto dan ook over.

Wat me opvalt is dat er steeds meer biologische en bijzondere etenswaren op de markt worden verkocht. Ik vind dat stiekem leuker dan de kerststukjes en kerstballen. Ik kijk, ruik en proef. Laat me vertellen over het product en neem een aantal producten mee.

Bij aapNOOTmies kochten we een zakje zelf gebrande noten met kruiden. Er stonden proefbakjes en ik kon niet kiezen tussen twee soorten. Ik koos uiteindelijk de met kerrie gekruide pinda’s en cashewnoten.

Ook de mensen van het kruidenhuis waren er. 100% kruiden. Zelf gemaakte kruidenmengsels. Zonder toevoegingen, geen e-nummers en geen gluten. Zonder zout of met zout. De kruiden die ik dit keer mee heb genomen zijn; aardappel-patat kruiden, chili con carne kruiden, bami-kruiden en boerengehaktkruiden. Er is ontzettend veel keuze. Ze hebben geen winkel. Je kunt wel online bestellen. Het is ook echt een keer aan te raden om bij hun kraam langs te gaan. Vragen te stellen en zo de kruiden te vinden die bij je passen.

Ik eindig met de kers op de taart. Dadel-Vijgen Azijn van Bellini. Bellini is een delicatessen winkel in Leeuwarden. Kleine broodjes lagen er om te dippen in azijnen. Allereerst deed ik me tegoed aan de balsamico azijn. Deze was heerlijk om smaak en ik stond al met een flesje in mijn handen toen ze me er op wees dat de dadel-vijgen azijn hun bestseller is onder de azijnen. Zo liet ik me, met gemak, over halen om deze ook te proeven. Dit is heaven onder de azijnen. Je weet niet wat je proeft. Het zoete van de dadels en de vijgen, het zure van azijn. Dit alles tegelijk. Alleen met een broodje was het al te gek. En toen hadden ze het over deze smaak in de combinatie geitenkaas. Het water liep me al in de mond bij het idee. Net ontkurkte ik de fles en rook ik nog even. Mmmm… Echt dit moet je proberen 😀 En nee ik heb geen aandelen en ben ook niet gevraagd om dit te schrijven. Oprecht, eerlijk en vooral enthousiast.

Zo belanden we koud, verkleumd en zoekend aan het einde van de kerstmarkt. Waar is de snert? De snert was er niet… Echt niet? Vroeg ik bij de kraam waar het vorig jaar stond. Echt niet, was het antwoord. Zo vertrokken we een beetje sneu. Dochterlief met een rood neusje in de buggy, roepend. Mama? Gaan we naar huis? Ik wil niet naar huis. Waar is de snert? Gaan we snert eten? Ja, ja, die is er niet en nee luidde het antwoord. Daar nam ze geen genoegen mee. In de auto hoorde ik met regelmaat nog, mama heb je de snert al gevonden?

Misschien ook iets voor jou?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *