Recepten

Kliekjes soep

Fris in de start van de challenge van Kliek&Co, geen bruikbare voedingsmiddelen weggooien in de maand januari, ben ik nogal alert op kliekjes. Ik startte challenge niet met een opgeruimde koelkast, noch met een opgeruimde voorraadkast en met de ontdekking dat ik in de garage nog een doos had staan met overgebleven groente van de kerst. Onder het artikel over de deelname aan de challenge kreeg ik de goede tip van Andrea-4 Pure om soep te maken met kliekjes. Zo dook ik de keuken in met alle restjes aan groente die ik kon vinden en zocht ik de grootste pan op.

Een Minestrone is een Italiaanse groentesoep. Na even googelen kom ik er zelfs achter dat dit wel een kliekjessoep genoemd wordt. Er is namelijk geen officieel recept voor. De soep wordt gemaakt met de groenten die er zijn. De groenten die overblijven van het koken van andere gerechten of juist de seizoen groente. Minestrone is wel echt een maaltijdsoep. De groenten kunnen dan wel verschillen, de soep wordt altijd aangevuld met een rijst of pasta.

De truc is dan ook dat je niet precies mijn recept hoeft aan te houden. Je kunt gewoon kijken wat er bij jou in de (koel)kast ligt  Het zou wel heel toevallig zijn als jullie exact hetzelfde hebben liggen. Bijvoorbeeld het trommeltje met fijn gesneden prei en winterwortel die ik overhield bij het maken van een andere soep. Of het kliekje macaroni, omdat ik weer eens niet had afgemeten voor het koken.

Het werd trouwens een grote hoeveelheid soep. Wij hebben direct een liter meegegeven aan de theevisite ’s avonds. We hebben er twee keer als avondeten gegeten en één keer als lunch. Het zou een ideale soep kunnen zijn wanneer je kookt voor een grote groep mensen.

Minestrone

1 grote ui
halve bos wortelen
halve winterwortel
500 gram tomaten
300 gram gerookte spek
1 el suiker
1-3 el rode wijnazijn
2 laurierblaadjes
zout en peper
2 bouillonblokjes
restje gekookte macaroni
1 groene paprika
trommeltje fijn gesneden prei en winterwortel.
2 grote aardappelen
1750 ml water
olijfolie
lettervermicelli

Snipper de ui. Maak de wortelen schoon en snijd deze in fijne plakjes. Maak de tomaten en de paprika schoon en snijd deze in blokjes. Schil de aardappelen en snijd ze ook in blokjes. Snijd als laatste het spek  Zet de grote pan op het vuur met een flinke scheut olijfolie. Doe de suiker bij de warme olie en wacht tot dit karamelliseert. Het gaat zoet ruiken en de suiker wordt stroperig. Voeg dan de uien toe en roer deze door de gesuikerde olie. Voeg de spekjes toe en roerbak dit even door elkaar. Blus het af met min 1 el rode wijnazijn, meer naar smaak, en 250ml water. Voeg de laurierblaadjes toe, doe de deksel op de pan en laat de soep 15 minuten koken.

Voeg de groenten toe en laat de pepermolen en zoutmolen naar smaak te keer gaan boven de pan. Voeg 1750 ml water en twee bouillonblokjes toe. Roer tot de bouillonblokjes opgelost zijn en laat alles nog eens 15 minuten koken. Doe in de laatste vijf minuten het restje macaroni of andere pasta/ rijst in de pan. Mocht je geen restje hebben kook de pasta of rijst dan apart en voeg het daarna toe in de soep.

De minestrone soep kan goed gegeten worden met wat geraspte Parmezaanse kaas als garnering. Persoonlijk vond ik de soep zo nog wat flauw. De tweede keer heb ik bij het opwarmen nog wat zout en peper uit de molen toegevoegd en toen was de soep goed op smaak. Wees dus niet te zuinig en proef ondertussen. Vermicelli kun je ook op het einde toevoegen, is niet per se een vereiste. Mijn dochter is niet zo gek op soep, wel gek op letters. Zo proberen we het dan maar weer leuk te maken 😉

Misschien ook iets voor jou?

4 Reacties

 1. Frouckje zegt:

  Wat leuk om te lezen!
  Ik heb toevallig gisteren zelf ook zo’n ‘kliekjessoep’ gemaakt, maar dan als hoofdbestandsdelen bruine bonen en overgebleven bloemkool. Als extra, omdat ik er geen vlees in wilde doen heb ik eieren gekookt en die in stukjes op de soep in de soepkom gelegd.

  1. Cho Wie zegt:

   Dat klinkt ook als een heerlijke combinatie Frouckje, echt een lekkere stevige maaltijdsoep 🙂 bloemkool houd ik ook vaak over. Houd deze combinatie zeker in gedachten.

 2. Hoewel je dit een kliekjessoep noemt lijkt hij mij heerlijk. Wat leuk dat ik je op het idee bracht en natuurlijk een superchallenge om aan mee te doen! Ik probeer altijd zo veel mogelijk aan restverwerking te doen (al blijft er met vier mannen in huis weinig rest over). Rijst wat ik overhoudt bak ik op of ge bruik ik als verdikking in de soep. Groenten inderdaad in de soep (of stoofschotel in de winter en salade of pasta in de zomer). Haal ik 100 %? Niet helemaal, maar het komt in de buurt. Ben benieuwd wat je deze maand nog meer voor recepten gaat maken! Ik lees mee!

  1. Cho Wie zegt:

   Leuk dat je meeleest Andrea. Stoofschotels zijn ook heerlijk. En pastasauzen lenen zich ook goed voor restjes groente. Eigenlijk maakt koken met restjes je heel creatief 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *