Artikelen

Met ‘De Boodschappencoach’ door de supermarkt

Gezond boodschappen doen in de supermarkt is een missie op zich. Ieder product heeft een eigen etiket, verstopt of in het zicht. Op ieder etiket staan de ingrediĆ«nten. Tot zover komen we allemaal. Maar dan… Dan is het een wirwar van onduidelijke termen die verwijzen naar toegevoegde stoffen in het product wat we in onze handen hebben. Hoe zorg ik ervoor dat ik uiteindelijk de supermarkt verlaat met gezonde producten?

In ‘De Boodschappencoach – Het beste uit de supermarkt’ vertelt Ralph Moorman hoe u producten van goede kwaliteit herkent tussen al het ongezonde fabrieksvoedsel.

Gezond?

Al een aantal jaren probeer ik me te verdiepen in wat gezond voor me is. Het blijkt dat producten die we al lang kennen onterecht een gezond imago hebben gekregen. Melk is goed voor elk? Nee. Magere- en halfvolle melk gezonder dan volle melk? Nee. Korstjes van je brood gezond? Ook niet. Bruin brood gezonder dan wit brood? Beiden even ongezond. Biologische groentesoep uit de zak? Nee. Halvarine gezonder dan roomboter? Nee. In het boek is er veel uitleg te vinden over wat er nu echt gezond is of wat een product juist ongezond maakt. Het kan ook zijn dat het product op zich niet ongezond is, maar dat het gekozen verpakkingsmateriaal het risico heeft om het product ongezond te maken.

E-nummers

Een etiket staat regelmatig vol met E-nummers. Ondertussen een bekende onder de E-nummers is E621. Het ‘ik-kan-niet-stoppen-met-eten’ E-nummer. Er zijn E-nummers die verwijzen naar toevoegingen in het product die geen kwaad kunnen wanneer je deze binnen krijgt. Er is ondertussen steeds meer bekend over E-nummers en toevoegingen die wel negatieve invloed hebben op ons lichaam of zelfs kankerverwekkend zijn. Er staat een handige top 10 in het boek met de ongezondste toevoegingen. Door het boek heen staat er nog regelmatig uitleg over verschillende E-nummers of toevoegingen en de effecten daarvan. Deze informatie is zeer helpend om etiketten te leren lezen.

Eten uit het laboratorium

Hoe bewerkt zijn bepaalde producten uit de voedingsindustrie. Ralph Moorman heeft me met zijn informatie behoorlijk doen schrikken. De vleesindustrie, dat weten we, ongezond voor onze planeet. Zo besloot ik vleesvervangers te eten. Na het lezen van dit boek, twijfel ik er behoorlijk over. De meeste vleesvervangers bulken van ongezonde voedingsstoffen en worden in het laboratorium ontwikkeld. Dat zet de vleesvervanger in een ander daglicht. Naast vleesvervanger blijkt er veel meer in het laboratorium ontwikkeld te worden. Ralph Moorman zijn advies is dan ook ‘blijf dichtbij de natuur’ bij het kiezen van je eten.

Wandeling door de supermarkt

Het boek bestaat uit twee delen. Het eerste deel bestaat uit informatie verstrekking over de voedselindustrie. In het tweede deel wandelt Ralph Moorman je door de supermarkt heen. Dit deel is opgedeeld in productgroepen. Per productgroep (zuivel, brood, vlees, etc) worden producten uitgelicht en beoordeelt (goed, goede tweede keus, schadelijk). Er wordt een toelichting gegeven waarom het product deze beoordeling heeft gekregen.

Conclusie

Ralph Moorman geeft met zijn boek de lezer informatie om gezonde keuzes te kunnen maken in de supermarkt. De informatie is gedeeltelijk gekleurd door zijn visie over voeding die in een eerder geschreven boek ‘De Hormoonfactor’ beschreven staat. Ralph Moorman laat je opnieuw nadenken over voeding. Oude vertrouwde meningen kunnen herzien worden. Het zal mij niet verbazen dat mensen na het lezen van dit boek bepaalde producten niet meer in hun boodschappenmandje stoppen. Het praktisch formaat en het gewicht maakt dat het mogelijk is het mee te nemen naar de supermarkt. Het naslaan in de supermarkt zal op den duur niet meer nodig zijn en ook niet iedereen zal zo ver gaan of daar tijd voor hebben. Ondanks dat Ralph Moorman de wereld van voeding een stuk inzichtelijker maakt door de uitleg die hij geeft, blijft het soms technische materie over voedingsstoffen. Wat het leesbaar houd is dat Ralph Moorman er in slaagt om kort en bondig veel informatie te verschaffen.

Misschien ook iets voor jou?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *