Recepten

Pepernoten recept van Healthy Vega

Pepernoten, pepernoten, pepernoten. Iedere dag eet ik nu pepernoten. Ik ben een principe pepernoot eter. Eerlijk gezegd eet ik ze niet eerder dan dat Sinterklaas in het land is. Terwijl ondertussen er een discussie gaande is of de piet nu zwart, wit, kaas-, stroopwafel- of regenboogkleurig hoort te zijn, zou wat mij betreft de discussie mogen gaan of het daadwerkelijk nodig is om de verkoop van de pepernoten in september te starten. Ik probeer me afzijdig te houden van de hele zwarte piet discussie. Dat lukte me aardig, wanneer het onderwerp aangesneden werd wuifde ik het weg. Totdat… Ik dit weekend een foto zag van een hoop agenten en stoeiende mensen en een heel klein kinder sinterklaasje wat toe keek omdat het recht onder zijn neus gebeurde. Dit raakte me in mijn hart. Wat voor kleur de piet ook is, het is een kinderfeest. Het maakt mij als mens verdrietig dat de mensen die deze discussie wel aan het voeren zijn, deze volwassen mensen, het niet lukt om het voor een paar weken te parkeren. Zodat de kinderen in dit land kunnen genieten van het Sinterklaasfeest. Nu waren er kinderen ooggetuige van hoe deze volwassenen met elkaar deze discussie voeren en hoe ze dit uit de hand laten lopen. Ik heb er als ouder geen moeite mee om mijn kind uit te leggen hoe het zit met zwarte piet voor nu en voor in de toekomst wat voor piet het dan ook moge worden. Ik heb er moeite mee dat ik als ouder zou moeten uitleggen dat volwassenen ruzie maken op een kinderfeest wanneer ze het niet met elkaar eens zijn. Want hoe leg ik dat nou uit? Gelukkig hoef ik dat nu niet uit te leggen. Want wij gingen naar een sinterklaasintocht waar het feest was, de muziek door de straten ging, de pieten kinderen en ouders dansend achter de muziek aan gingen, Sinterklaas selfies maakte met ouders en kinderen die dat wilden en de pepernoten rijkelijk van hand tot hand gingen.

Foto-Kruidnoten-van-speltmeel van Healthy VegaDe kruidnoten van speltmeel van Healthy Vega

Afgelopen weekend vertelde ik in de blog over de speculaas scones dat ik twee recepten mocht uitproberen uit het Sinterklaas recepten e-boek van Healthy Vega. Healthy Vega gelooft dat gezond en lekker heel goed samen gaan. Ook tijdens de feestdagen! De lekkernijen die in de winkel te koop zijn bevatten veel suikers en bewerkte ingrediënten. Dat kan anders en daarom zijn de recepten van Healthy Vega gemaakt met eerlijke en plantaardige producten die wel goed voor je lichaam zijn.

Omdat we nu bijna door de voorraad pepernoten van afgelopen zaterdag heen zijn, bakten we vandaag zelf pepernoten. We gebruikten het pepernoten recept van Healthy Vega wat ik met jullie mag delen. Ben je na deze recepten enthousiast koop dan het boek, het is maar €6,95.

250 g speltbloem
4 tl speculaaskruiden
2 tl bakpoeder
6 el kokosbloesemsuiker90 g gesmolten kokosolie
4 el water
snufje zout

Verwarm de oven voor op 160 graden. Meng alle droge ingrediënten in een kom. Laat de kokosolie smelten. Voeg de kokosolie en het water toe. Meng het door elkaar en kneed het tot een samenhangend geheel. Maak kleine bolletjes, leg ze op een bakplaat en druk ze lichtjes aan. Bak ze in circa 15 minuten gaar.

Misschien ook iets voor jou?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *