Moestuin

Vrolijke bakken voor je moestuin; DIY

Ondertussen zijn er al verschillende plantjes groot genoeg gegroeid om overgeplant te worden. Voor mijn eerste moestuin ervaringen vorig jaar had ik 3 bakken gemaakt. Die zijn ondertussen allemaal voorzien van plantjes. Bloemkool, groene kool, veldsla en groene bladsla. Omdat we toch nieuwe bakken nodig hadden konden we direct de vorige bakken evalueren en verbeteren. We hebben nu bakken op pootjes. Naast dat het heel leuk staat, is het ook nog eens praktisch omdat de onderkant van de bak dan van de grond is (lees niet zo snel rot).

Vandaag deel ik met jullie hoe wij de bakken hebben gemaakt. In een stappenplan. Als je wilt kun je dan ook aan de slag!

Wat heb je nodig?

  • Schutting plank
  • Panlat
  • Schroeven
  • Houtlijm
  • Zaag (hand/decoupeer/cirkelzaag)
  • Accuboormachine
  • Potgrond
  • Hydro Korels
  • Worteldoek

Begin van de bakJe begint met het zagen van de planken op de juiste lengtes. De afmetingen die wij aan hebben gehouden zijn 50cm bij 29cm. Je moet 4 planken van 50cm zagen, 2 plankjes van 29cm en 4 panlatten op de hoogte van de planken plus 5cm. Hierdoor komen ze namelijk van de grond te staan.

Teken plank voor plank af. Als je dit niet doet heb je altijd verlies van de zaagsnede en wordt de ene plank korter dan de andere. Plank aftekenen, zagen en de volgende plank aftekenen en weer zagen etc.

2014-05-03 10.38.12Leg de panlatten op een vlakke ondergrond zoals hierboven op de foto. We werken eerst met de korte (29cm) planken. Smeer de plank in met houtlijm, leg daarna de plank op de panlatten en schroef ze dan vast. Aan de linkerkant 2 schroeven en aan de rechterkant 2 schroeven. Dan heb je één korte kant af. Nu doe je precies hetzelfde nog een keer.

2014-05-03 10.44.24Tijd om de lange planken te plaatsen. Zet de 2 korte kanten van 29cm op hun zijkant  (zoals hierboven op de foto). Smeer de brede kant van de panlat in met lijm en leg daarna de lange plank erop. Ook hier doe je aan de linkerkant 2 schroeven en aan de rechterkant 2 schroeven (zoals hieronder op foto).

2014-05-03 10.43.28Doe dit ook voor de andere kant. Je hebt nu als het goed is een kist zonder bodem erin. Laten we de bodem maken. .

2014-05-03 10.59.50 Om hoeken uit de planken te kunnen zagen, gaan we aftekenen. Leg de plank met de lange kant van de plank tegen de lange kant van het pootje aan en teken de dit af. Leg daarna de korte kant van de plank tegen de korte kant van het pootje aan om dit af te tekenen. Trek de lijnen door. De plank van de onderkant komt precies op de rand van de kist te liggen. Zaag de stukken nu uit de plank. Smeer de lijm op de korte kanten van de plank die je gaat bevestigen. Draai de plank om en druk hem even aan. Zet daarna deze plank met 1 schroef aan beide kanten vast.

2014-05-03 10.54.312014-05-03 11.02.02Je kunt de bak een kleurtje geven. Wij hebben met een acryl verf de bak geschilderd en vervolgens er blanke lak op gespoten.

Als de bak dan helemaal klaar is gaan we voor de vulling zorgen. Pak het worteldoek en leg dit in de bak. Zorg er voor dat je aan alle kanten wat over hebt, dit knip je er straks weer af.

2014-05-03 13.52.43

Gooi eerst de hydro korrels erin en daarna de potgronden duw dit goed aan in de hoeken van de bak. 2014-05-03 13.57.43Knip nu het wortel doek langs de randen van de bak.

Nu is de bak klaar om je plantjes erin te zetten en ze een mooie plekje te geven in je tuintje! Zie ook mijn blog post over het opkweken van plantjes voor je moestuin. Mocht je nog geen plantjes opgekweekt hebben dan kun je daar mee beginnen. Je kunt natuurlijk ook plantjes bij het tuincentrum halen.

Misschien ook iets voor jou?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *