Artikelen

Water drinken en give away: Drinkfles JustWater

’s Avonds wanneer ik mijn tanden poets mopper ik regelmatig op mezelf dat ik weer te weinig water gedronken heb. Dan drink ik nog gauw wat voordat ik mijn bed in stap met de stille hoop dat ik er vannacht niet uit hoef om te plassen. Drink 1,5 liter water per dag. Dat red ik niet. Is er reden om me daar schuldig over te voelen? Chowie dook de wereld van water en drinken in om het uit te zoeken. Door middel van 8 stellingen, de feiten en fabels, komt er heel wat informatie vrij.

Hoe werkt dat eigenlijk met de waterhuishouding in ons lichaam? Wanneer we weinig gedronken hebben merkt ons lichaam dat op doordat het lichaamsvocht te geconcentreerd is. Dan komt er een hormoon vrij, vasopressine. Dit hormoon beïnvloed de nieren en zorgt er op dat moment voor dat de nieren het vocht vast gaan houden. Dan komt er een signaal naar onze hersenen ‘dorst’. Als het goed is luisteren we daarna en gaan we drinken. Er komt op nieuw een ‘scan’ door het lichaam, signaal het lichaamsvocht is voldoende verdund. Het hormoon stopt met het beïnvloeden van de nieren. Er is weer doorstroom naar de blaas en onze dorst is weg.

Door alcohol verlies je meer vocht:

Feit, wanneer je meerdere glazen drinkt. Alcohol blokkeert de productie van het hormoon vasopressine. Het vocht wordt niet vastgehouden bij de nieren en stroomt door. We krijgen het gevoel dat we moeten plassen, dat doen we veelvuldig. De hoofdpijn komt door uitdroging, vocht tekort.

Flessen water is beter dan kraanwater:

Fabel, kraanwater is net zo gezond. In ieder geval hier in Nederland. Er wordt niet langer chloor gebruikt bij het reinigen van het water. In de waterleidingwet is vastgelegd dat waterbedrijven betrouwbaar water moeten leveren. Dit betekent dat het water geen eigenschappen mag hebben die slecht zijn voor de gezondheid. De smaak van het kraanwater kan per regio in Nederland verschillen. Dit heeft te maken met de hardheid van het water. De hoeveelheid calcium en magnesium in het water bepaalt de hardheid. Calcium en magnesium hebben we als mens ook nodig.

Water drinken zorgt dat ik afval:

Fabel, alleen wanneer je water drinkt in plaats van frisdrank, bier, wijn, etc. Het signaal van honger wordt regelmatig verward met het signaal van dorst. In plaats van ieder signaal te bevredigen met een snack of tussendoortje, zou je een glas water kunnen nemen. Nog beter is wanneer je regelmatig blijft drinken, krijg je geen dorstsignalen die je kunt verwarren met hongersignalen. Water zorgt voor een vullend gevoel. Wanneer je een glas drinkt vlak voor de avondmaaltijd is het zeer waarschijnlijk dat je minder eet. Water is nodig om vetverbranding op gang te houden en vet om te zetten naar energie. Feit is dat water ondersteunend is bij het afvallen, alleen wanneer je het op de juiste wijze gebruikt.

Water kan bederven:

Feit, wanneer een glas water op tafel staat kunnen bacteriën van buitenaf in het water komen. Je kunt het ook proeven. Het water smaakt anders wanneer het al lange tijd staat. Het advies is om water wat langer dan 12 uur oud is niet meer te drinken.

Hergebruik van een flesje is ongezond:

Fabel, het is zelfs makkelijk, goedkoop en milieuvriendelijk. Wel is het zo dat iedere slok water die je uit het flesje neemt, er bacteriën uit je mond het flesje in gaan. Dit zijn bacteriën die ook tussen je tanden zitten. Het advies is daarom ook om het flesje iedere dag even met een sopje schoon te maken. Sommige waterflessen zijn ook vaatwasmachinebestendig. Maak er dan een gewoonte van om de fles in de vaatwasser te zetten wanneer deze bijna vol is. En let op wanneer je het flesje het hele weekend in je werktas hebt laten zitten, er kan schimmelvorming ontstaan in de fles of in de dop.

Water zorgt voor een jonge huid:

Fabel, water bereikt de huid het laatst. De kans dat hydraterende effect voor je huid ontstaat is groter wanneer je een dag- of nachtcrème gebruikt. Deze bestaan overigens vaak voor 85% uit water.

Thee, koffie en cafeïnehoudende frisdrank tellen mee in de 2,5 liter vochtnorm:

Feit, thee, koffie, cafeïnehoudende dranken en zelfs voedingsmiddelen tellen mee in de 2,5 liter vocht die je tot je moet nemen. Fruit en groente zitten vaak ook boordevol vocht. Zelfs in crackers of toast zit water. Meestal is het zo dat je per dag voldoende vocht binnen krijgt door alles wat je eet en drinkt. Vaak zelfs iets meer. Je kunt het goed merken aan hoe vaak je gaat plassen en hoe je urine er uit ziet. Donkergeel, betekent te weinig vocht.

2 liter water drinken per persoon per dag is gezond:

Fabel, de hoeveelheid water hangt af van verschillende factoren. Grootte van je lichaam, bewegingspatroon en zelfs het klimaat. Je lichaam spant zich ook in om het op temperatuur te houden en wanneer het warm is transpireren we meer. We verliezen vocht via onze huid en via onze adem. Wanneer we ons inspannen ademen we sneller en krijgen we het warmer waardoor we meer transpireren. Dit vochtverlies moet ook weer aangevuld worden. Dan is er een berekening om uit te rekenen hoeveel water goed voor jou als persoon zou zijn (grootte van je lichaam). De formule is de helft van je lichaamsgewicht x 30 ml. Bijvoorbeeld wanneer je 60kg weegt; 30 kg x 30 ml = 900ml.

Conclusie:

Wat uit het artikel blijkt is dat we kunnen concluderen dat water drinken gezond is. Nog niet genoemd is dat uit onderzoek is gebleken dat water drinken ons reactievermogen en onze concentratie verbeterd. Dat de positieve effecten daarvan al op te merken zijn na het drinken van één glas water. Het helpt om een flesje water bij je te hebben gedurende de dag. Hierdoor heb je de mogelijkheid om iets te drinken, kun je kleine hoeveelheden blijven drinken en draag je een continue reminder bij je.

De Rosti Mepal give away!

Rosti Mepal heeft mij de kans geboden om hun drinkfles JustWater uit te proberen. Afgelopen dagen heb ik deze aan het hengsel overal mee naar toe gesleept. En ’s avonds bij het tanden poetsen kon ik tevreden zijn, ik dronk per dag met gemak twee flessen leeg. De fles kan in de vaatwasser, dat maakt me blij. De dop is open te draaien met je duim, de dop blijft in de fles zitten. Wat handig is omdat je niet met een losse dop zit. Wel is het even wennen hoever je hem open draait. Want op de één of andere manier presteer ik het twee maal om het water langs mijn mond te gieten. Lees grote vlek op mijn shirt, lees niet zo charmant. Mogelijk zegt het iets over mijn onhandigheid. De fles ziet er mooi uit en valt op.

Ik ben er blij mee en nu mag ik ook één van mijn lezers verblijden. Rosti Mepal heeft het mogelijk gemaakt dat ik een ‘give away’ kan organiseren. Wil je binnenkort uit deze drinkfles, in de kleur Lime, drinken laat dan een reactie achter onder dit artikel. Aanstaande woensdag 08 oktober laat ik ’s avonds weten wie de winnaar is.

De komende weken zal ik nog 2 producten van Rosti Mepal uitproberen en volgen er nog 2(!!) give aways. Wil je op de hoogte blijven van deze acties? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief, of volg ons op facebook, twitter en instagram

Misschien ook iets voor jou?

16 Reacties

 1. Sjanienepien zegt:

  Wat een leuk en interessant stuk! En altijd leuk zo’n give away!!

 2. Inge zegt:

  Ik merk aan mezelf dat als ik veel te weinig water drink. Op school drink ik meestal een kwart van mijn flesje leeg, ook als ik van half 9 tot 5 op school zit. Het wil maar niet lukken genoeg water te drinken, vandaar dit ik meedoe, hopelijk brengt deze fles er verandering in!

 3. Mooi geschreven, duidelijk feiten en fabels neergezet!

 4. Linda zegt:

  Super leuk om van je te lezen! Dat doe je echt heel goed

 5. Floor zegt:

  Mooi stuk weer! En een hele leuke give away! Ik wil ‘m

 6. Miranda zegt:

  Bedankt voor je duidelijke feiten en fabels! Sinds mijn nieuwe baan drink ik echt te weinig…. Hopelijk mag deze fles hier verandering in brengen!!!! Ik ga duimen….

 7. Zina zegt:

  Ik zou graag zo’n drinkfles winnen die in de vaatwasser kan, dat lijkt me toch fijner dan de plastic flesjes die ik nu hergebruik!

 8. theo zegt:

  Leuk stukje met weetjes (en misvattingen). Voor op kantoor is zo’n flesje altijd welkom 😉 – goed bezig!

 9. roelfien zegt:

  Ik heb net weer een blaasontsteking “overleefd” die ik waarschijnlijk kreeg omdat ik te weinig drink… Dus voor mij is het handig om een fles drinken de hele dag bij me te kunnen hebben en dan hoop ik genoeg te drinken!

 10. Vera zegt:

  Weer zo als tijd leuk om het te lezen. Sommige dingen wist ik nog niet, bedankt daar voor. Waarom ik de fles zou willen winnen is, omdat we op school alleen onder de les water mogen drinken. En die plastic water flesje maken zoon geluid als je er wat wilt uit drinken,en ze zien er ook nog lelijk uit. Die water fles ziet er in tegen leuk uit en is beter voor het milieu. Daarom zou ik graag die fles willen winnen. Groetjes vera

 11. Marijke zegt:

  Leuk leuk misschien dat ik nu ook wat meer water ga drinken en ook nog uit een super hip flesje

 12. Annalies zegt:

  Duidelijk artikel. Het blijft voor mij lastig om genoeg water te drinken.
  Leuke give away, misschien helpt het mij ook om voldoende te drinken.

 13. Linsey van der Hoeven zegt:

  Ik doe mee!

 14. bastiaan zegt:

  Het lijkt me super leuk om zo’n fles te winnen.
  Ik drink vaak en graag water Dus daarom zou ik er graag een willen winnen. Ik heb er al eens naar gekeken maar nooit echt gekocht.

 15. Chantal zegt:

  Wat heb je een leuke site. Ik ga je zeker volgen en heb al een recept van je uitgeprobeerd 🙂
  Zo’n leuke fles lijkt me superhandig voor op het werk. Met hengsel begreep ik, dus zo mee te nemen. Ik doe mee!

 16. Nienke zegt:

  Ondanks dat ik goed weet dat waterdrinken belangrijk is, doe ik dat veels te weinig.
  Die flesjes van spa staan niet zo professioneel dus verdwijnt deze vaak weer in de tas 🙁 Zelfs na het sporten.
  Jouw conclusie tijdens het tandenpoetsen komt me dan ook heel bekend voor! Limegroen… Past perfect bij mijn limegroene servies, muur en kleed!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *