Recepten

De deur niet meer uit risotto

Ken je dat gevoel dat je lekker binnen in huis bent en totaal geen zin meer hebt om naar buiten te gaan? Gister na een woeste schoonmaak en opruim wervelwind door het huis was ik op de bank geploft. Een en al het gevoel wat ik net beschreef. Mij krijg je de deur niet meer uit. Rond een uur of vijf rolde ik mezelf van de bank en sjokte ik naar de keuken. Afgelopen weekend heb ik niet echt mijn best gedaan met de weekboodschappen. IngrediĆ«nten voor twee stamppotten in huis, maar geen zin in al het schil en schoonmaakwerk…

Ik besluit me aan een risotto te wagen. Te wagen, want ik heb het nog nooit eerder gemaakt. Wel eens iets met risotto rijst, want daarvan heb ik een restje in de kast. Een restje wat me niet genoeg lijkt voor een maaltijd. Ik besluit het gewoon aan te vullen met de dessertrijst. Oei, laat het de Italianen niet horen, dat is vast schande. Maar deze schande gaat mijn maaltijd worden. Met heerlijke grote champignons van de markt.

Uit de kruidenlade koos ik dragon. Misschien heb je dit niet standaard in huis. Dragon is een lekker kruid om bij vlees te gebruiken of in een sausje voor over de vlees. Zelf gebruikte ik het bijvoorbeeld bij de saucijzen met champignons en tuinbonen in een rijstpannetje. Voel je vrij om te experimenteren met iets anders uit de kruidenlade en wanneer het smaakt laat je me dat dan weten?

Risotto met champignons en courgette

1 ui
200 gram champignons
1/2 courgette
olijfolie
2 tl dragon
300 gram risotto rijst
100 ml witte wijn
800 ml water
1 groentebouillontablet
peper
Verse Parmezaanse kaas
Het groen van twee bosuitje

Pel en snipper de ui. Doe wat olijfolie in een hapjespan en laat deze warm worden. Weeg de rijst af. Doe de ui in de pan met de 2 tl dragon en peper naar smaak. Fruit de ui op zacht vuur. Snij ondertussen de champignons in plakjes en de courgette in reepjes. Als de ui glazig is, voeg je de rijst toe. Roer de rijst door de ui en olie tot de korrels beginnen te glanzen. Voeg de wijn en het water toe. En ook de champignons en de courgette. Verkruimel het bouillontablet boven de pan. Breng alles aan kook. Laat het ongeveer 15 minuten koken, zonder deksel op de pan. Het vocht wordt dan opgenomen door de rijst. Roer zo nu en dan door de pan, je wilt niet dat het aankoekt op de bodem. Rasp de Parmezaanse kaas en snij de bosuitjes in dunne ringen. Doe dit in een schaaltje en zet het vast op tafel, dit kan ieders eigen smaak toegevoegd worden. Het is ook lekker om wat Parmezaanse kaas door de risotto te roeren. Als de risotto het vocht heeft opgenomen zet je de pan op tafel.

De rijstkorrels waren bij ons nog een beetje aan de knapperige kant. Ik heb de pan op tafel gezet met de deksel erop en het nog even laten staan voordat we begonnen met eten. Tijdens het eten waren de rijstkorrels zacht.

Misschien ook iets voor jou?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *