Recepten

Een ovenschotel met prei uit het jaar 2014

Wie plant, moet oogsten…

Al een behoorlijke tijd terug oogstte ik nog een aantal dikke preien van de tuin. De hele winter hebben ze getrotseerd. De wind, de regen, de kou, niets was hen te veel. Ik ben een beetje een bescheiden prei oogster. Het is dan ook maar goed dat ze er tegen kunnen om zo lang te blijven staan. Iedere keer dat ik op de tuin kwam leken ze me wel aan te kijken. Ga je ons ook nog eens oogsten? Maar gut wat maak ik dan toch met prei? Het zit gewoon niet in mijn systeem. Toch kon ik de prei niet langer negeren. Het was tijd, de hoogste tijd. Dit keer voor een ovenschotel met prei.

Voordat ik over ga naar het recept, zal ik hier bekennen dat er nog meer prei op de tuin staat. Vorig jaar, tegen de herfst aan heb ik deze biologische preitjes geplant. Ze sloegen niet goed aan, dus liet ik ook deze prei in de winter staan. In mijn laatste of eerste, ligt er maar net aan hoe je het bekijkt, moestuinupdate staan ze nog op de foto. In de kruiwagen zie je daar ook de prei waarmee dit recept is gemaakt. En mocht je me een recept willen aanraden, een overheerlijk preirecept, dan hoor ik het graag. Niet te gewaagd hoor, de prei en ik zijn nog maar kort weer vrienden in de keuken.

Ovenschotel met prei en kip

400 gram kipfilet
750 gram prei
750 gram kruimige aardappels
2 el kerriepoeder
1/2 verse ananas
125 ml crème fraîche
3 el verse bieslook
peper, zout
olijfolie
wat plakjes kaas

Verwarm de oven voor op 200 graden. Schil de aardappelen en snij ze in kleine blokjes. Doe ze in een pan met ruim water en zet de pan op het vuur.Snij de kipfilet in blokjes. Zet een hapjespan op het vuur en doe hier olijfolie in. Bak de kipfilet hierin licht bruin. Snij de prei in ringen en voeg deze met de kerriepoeder toe. Roer alles goed door elkaar. Snij de verse ananas in stukjes en voeg deze met de crème fraîche toe. Breng het mengsel op smaak met peper en zout en laat het aan de kook komen. Als de aardappelen gaar gekookt zijn dan stamp je er puree van. Mocht de puree niet vochtig genoeg zijn kun je altijd wat melk of heet water toevoegen. Breng de puree op smaak met bieslook. Vet de ovenschaal in met een beetje olijfolie. Doe het prei/kip mengsel onder in de schaal. Smeer de puree er over heen. Als je ook gek bent op gesmolten kaas, kun je de schotel afdekken met wat plakjes kaas. Doe de schotel zo’n 20 minuten in de oven.

Misschien ook iets voor jou?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *