Recepten

Gevulde courgette

Het is courgette tijd. Het regent courgettes. Niet letterlijk natuurlijk, want dat zou een heel bijzonder effect geven. Ik krijg overal courgettes. Op de tuin vond ik er weer één op de afvalbult. Deze courgettes zijn dan te groot bevonden. Grote courgettes verliezen hun smaak en de schil is vaak stug. Toch kun je er nog heerlijke soep van maken. Moeders heeft ook een courgetteplant die rijkelijk geeft. En gister trof ik op de tuin een man die er ook in omkwam en graag wilde delen. Gelukkig maar. Mijn courgette plant heeft na vijf courgettes bedacht dat het tijd is voor vakantie en gaf een tijdje geen vruchten meer. Nu groeit er eindelijk (geduldig type) weer één. Ik ben gek op courgette en gebruik het echt overal voor. Bijvoorbeeld in een roerbak met krieltjes. De sperzieboontjes vervang ik dan door een courgette en een rode paprika. Of in de vegetarische spaghetti met groene groenten.

Het recept van vandaag doet me denken aan de eerste keer dat ik het at. Op dat moment danste ik iedere woensdagavond met vriendinnen. We kwamen allemaal uit ons werk samen bij één van de meiden en aten gezamenlijk. Het wisselde wie er kookte en zo aten we ook altijd wat anders. De basis van dit recept onthield ik en daarna heb ik hem thuis op verschillende manieren nog regelmatig klaar gemaakt. We maken hem ook wel zonder spekjes, dan voeg ik wel wat zout toe. Overigens kan het ook zonder rijst. Ik vind het er wel lekker bij.

2 volwassenen en 1 kind

2 courgettes
olijfolie
Beetje sweet chilly
Sjalotje
200 gram huttenkase
Spekjes 1 bakje
Rode paprika
Half bakje champignons
Marjolein
peper
Rijst
Kaas

Verwarm de oven op 180 graden. Zet een pan met water op en kook hierin de rijst gaar volgens de verpakking. Zet een wok of hapjespan op zacht vuur en doe er wat olijfolie in. Ik deed er ook een beetje sweet chilly in, doe dit als je er van houdt of in je kast hebt staan. Het is niet essentieel voor dit recept, ik zou het er dan ook niet speciaal voor kopen. Snipper ondertussen het sjalotje, wanneer je de olijfolie ruikt of deze ziet walmen kan het sjalotje in de pan. Laat deze langzaam fruiten. Ondertussen heb je de tijd om de paprika en de champignons te snijden. Snijdt deze fijn. Wanneer het sjalotje bruinig gaat worden doe je de spekjes in de pan. Bak deze en voeg dan de paprika en champignons toe. Strooi er wat marjolein overheen. Doe dit naar smaak. marjolein heeft een vrij uitgesproken smaak. Wees voorzichtig met strooien, vooral wanneer je dit kruid niet vaak gebruikt. Het kan dan snel overheersend zijn. Als de paprika en champignons lekker meegebakken zijn. Pak een ovenschaal. Snijdt de kop en kont van de courgettes en snijdt ze door midden. Hol ze uit met een lepel tot dat de binnenkant glad is. Dan heb je al het vruchtvlees. Het vruchtvlees kun je bij de pan in doen. Leg de uitgeholde courgettes in de ovenschaal. Voeg 200 gram van de huttenkase en wat peper toe. Zet het vuur zacht en laat het even sudderen. Pak een schuimspaan of een andere lepel met gaatjes. Schep de vulling uit de pan en laat het vocht er uit lopen. Laat de vulling in de courgette glijden. Als alle courgettes gevuld zijn kun je er nog plakjes kaas overheen leggen. Ongeveer 20 minuutjes in de oven. Serveer de gevulde courgettes met wat rijst.

Voor dochterlief heb ik wat vulling gemixt door de rijst in haar schaaltjes. Tijdens het eten kreeg ze van ons wat stukjes courgette.

Misschien ook iets voor jou?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *