Recepten

Vegetarische bietenstamppot

Het tuin seizoen gaat beginnen en waar denken we dan aan… Verse bietjes… Zo lekker! Ik heb er wat voorgezaaid, geen idee of dat goed werkt. Ik kon het niet laten. Ze schijnen dan een voorsprong te krijgen in de tuin doordat ze daar niet hoeven te ontkiemen. De tuin is er nog niet klaar voor, anders had ik vast een rijtje gezaaid. Dit keer haalde ik ze niet uit de tuin, maar uit de vriezer. Waar ik een kleine voorraad had ingevroren. Volgend jaar ga ik ze in fijn zand leggen, ik hoorde dat je ze op die manier ook goed kan bewaren. Ik vind ze toch anders smaken wanneer ze bevroren zijn geweest. Omdat bietenstamppot mijn favoriet is onder de stamppoten werd het hoog tijd voor een vegetarische variant.

Bietenstamppot

3 sjalotten
1 el tijmblaadjes
2 el balsamico azijn
1 ruime kilo aardappelen
500 gram gekookte rode bieten
6 geitenkaas rondjes (2 volw. 1 kind)
1 el honing
olijfolie
Peper en zout

Snipper de sjalotten en snij de bieten in blokjes. Schil de aardappelen en snij deze in kleine blokjes. Doe olie in een hapjespan en fruit hierin de sjalotten met de tijm. Voeg de balsamico azijn toe. Schep de aardappel- en bietenblokjes er door en roerbak dit even. Voeg 250 ml water toe en naar smaak peper en zout. Laat het aan de kook komen en stoof het met de deksel op de pan op een laag vuur gaar. Zet de oven aan en verwarm deze voor op 200 graden. Leg de kaasrondjes naast elkaar in een ovenschaal en bestrijk deze met honing. Laat ze in de oven tot de honing karameliseert en de kaas smelt. Let bij de aardappels en bietjes even op dat het niet droog kookt, voordat het gaar is. Anders even wat heet water toevoegen. Als de aardappels gaar zijn dan kun je gaan stampen tot een mooie rode puree. Schep de stamppot in het bord en leg er een paar geitenkaasjes boven op. Eetsmakelijk.

Op de foto zie je ook mosterdkers op de stamppot liggen. Zelf gezaaid, betekent ook zelf oogsten. Ik was de enige die het at, dus ging het zo ongeveer overal op. Het smaak heerlijk, maar het kan ook prima zonder.

Misschien ook iets voor jou?

4 Reacties

 1. Jacqueline zegt:

  Oeh jammie, deze ga ik proberen:-)

  1. Jiska van Chowie.nl zegt:

   Zeker doen, want hij is lekker 😀

 2. Jara zegt:

  Kun je deze ook met zoete aardappel maken?

  1. Jiska van Chowie.nl zegt:

   Ik denk dat het wel kan. Ik heb het nog nooit gedaan. Het wordt dan wel echt een zoete stamppot, bietjes zijn ook zoet van smaak. Ik ben eigenlijk wel heel benieuwd 😀 Ga je het uitproberen Jara? Dan hoor ik graag hoe het smaakte.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *