Recepten

Bramenjam met appel

Bij mijn ouders in de tuin staat die hele mooie grote bramenstruik, waar ik eerder over vertelde. Hij geeft dit jaar fantastisch veel bramen. Op een middag mocht ik komen plukken. Dochterlief had geen zin en had ik daarom aan de grote tafel in de keuken gezet met wat klei. Op mijn dikke ski-sokken liep ik richting de buitendeur. Daar stonden mijn slippers. Te lui om mijn sokken uit te trekken schoot ik in mijn moeders klompen. Ik tilde een vergiet die precies in een grote bak past. De bak gevuld met zout water, zodat tijdens het plukken de bramen al in het water schoon weken.

Wat onwennig liep ik op de klompen naar buiten. Ik plukte gehaast, want dochterlief haar concentratie is niet voor eeuwig op één activiteit. Hoe frustrerend is het dan dat sommige bramen weigeren los te laten. Ik besloot het altijd te winnen van de braam en trok hem er dan verwoed (lees enigszins geplet) af. Nadat de eerste kant van de struik gedaan was begon het ook nog te spetteren. Met goede hoop ging ik vlug naar binnen, slechts 400 gram…

Met enige tegenzin keek ik vanuit het deurkozijn naar buiten. Het spetteren was overgegaan in regenen, toch zouden de resterende bramen niet vanzelf in de bak springen. Ik schoot opnieuw de klompen aan en snelde naar de bramenstruik. Nu moest ik door de moestuin en tilde ik duidelijk mijn voeten niet hoog genoeg op, bang moeders klomp te verliezen. Zo bleef ik steken in de bieslook en viel ik half naar voren, het water gutste uit de bak… Ik wist mezelf nog net goed op te vangen. Haastige spoed is zelden goed, hoor ik mijn moeder in gedachten zeggen. Haastige spoed op klompen is al helemaal niet goed. Al grinnikend pluk ik snel de laatste 200 gram. Tijd om de bramenjam met appel te gaan maken.

600 gram bramen
500 gram geleisuiker speciaal
3 appels (elstar)Zeef (met een draai bal erin, zo’n speciale)
Lege potjes

Was de bramen. Wat is persoonlijk handig vindt is om ze in een bak met water te doen, met wat zout er in. Zachtjes met je handen er door heen roeren en daarna afspoelen in een vergiet. Doe de bramen in de pan. Schil de appels, snijdt de appel in vier stukken en verwijder de klokhuizen. Rasp zes stukken appel boven de pan. Voeg de geleisuiker toe en roer alles door elkaar. Zet de pan op het vuur en laat de vruchten koken. Wanneer het kookt laat je het nog 1 minuut doorkoken. Pers de jam door de zeef zodat alles pitjes in de zeef achterblijven. Roer de overgebleven stukjes appel door de jamgelei en laat het nogmaals 1 minuut koken.

De schone jampotjes had je natuurlijk al klaar staan. Lees in dit recept mijn jampotjes methode. Vul de potjes met de jam. Draai de deksel er stevig op en zet het potje op de kop. Laat het potje minimaal vijf minuten staan voordat je hem terug draait.

Bekijk hier al mijn recepten om nog meer jam te maken.

 

Misschien ook iets voor jou?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *