Artikelen

De kerstdagen

De kerstdagen. Ik kijk er ieder jaar om verschillende redenen naar uit. Eerst de kerstboom, de lampjes, de kaarsjes, het kerststalletje. Zoveel gezelligheid in huis. Het dagen lang door kookboeken bladeren om inspiratie op te doen. Kerstavond is het een traditie geworden om met vrienden een kerstdiner bij ons thuis te nuttigen en een spel te spelen. Dit jaar kookte ik uit de Italiaanse keuken een zes gangen diner. Ik koos recepten, veranderde nog een aantal keer en besloot wat het ging worden. Voor eerste kerstdag waren wij verantwoordelijk voor het een warme en een koude groente en het toetje. Tweede kerstdag waren we thuis en hebben we het heerlijk alledaags en simpel gehouden. Vandaag is het derde kerstdag en wordt er voor ons gezorgd.

groenten van de markt voor kerst 1Nog meer groenten van de markt.

Het Italiaanse zes gangen diner

Crostini
Caprese torentjes met dadel vijgen azijn.
Groentebouillon
Hoofdgerecht bestond uit een lasagne met broccoli en champignonroomsaus, spinazie fetta taart, koude tortellini salade, komkommersalade en een Toscaanse tomaten salade.
Oreo cheesecake
Chocolade bonbons met vers fruit

caprese torentjes met dadelvijgen azijnCaprese torentjes met Dadel Vijgen azijn.

Op eerste kerstdag aten we met de lunch de groentebouillon, alleen voegde ik dit keer kleine kaas ravioli’s toe. Zo maakten we van een lichte soep als tussengerecht een vullende soep als lunchgerecht. De recepten voor de spinazie fetta taart, komkommersalade en Toscaanse tomatensalade kwamen uit het boek ‘Jamie in 30 minuten’. De oreo cheesecake kwam uit het boek ‘Culy way of life’. De recepten voor de crostini en de caprese torentjes zal ik nog een keer uitwerken. Crostini is altijd handig rondom de gourmet- en bbqtijd. Oud stokbrood leent zich hier bij uitstek voor. De chocolade bonbons waren opnieuw een succes. Dat is met gemak punten scoren bij een etentje.

Spinazie feta taart naar recept van Jamie in 30 minutenDe spinazie feta taart, in een filodeeg.

Bij het diner van eerste kerstdag maakten wij rode kool uit het boek ‘Kook met Jamie’. Voor het toetje maakte ik voor het eerst zelf Lemon curd. Ik roerde me een slag in de rondte, maar wat is dat goddelijk! Vaker proeven dan nodig. Het recept van het toetje haalde ik ook uit Jamie in 30 minuten. Het had een kwarktaart bodem, een laag lemon curd, frambozen, een laag kwark aangemaakt met vanille aroma, afgemaakt met pure chocolade snippers. Heerlijk. Als koude groente koos ik voor een witlof salade. Het recept vond ik in het kookboek van 24kitchten, de makkelijke maaltijd. Door de salade ging mandarijn, peer, serranoham, huttenkase. Al deze smaken zorgen ervoor dat de bitterheid van de witlof op de achtergrond aanwezig is. Dat vind ik persoonlijk perfect. De grote witlofsalade liefhebber vond dat jammer.

Oreo cheesecake naar recept van Culy way of lifeOreocheesecake, met oreo koekjes bodem en later oreo koekjes on the top.

We hebben heerlijk gegeten en lekker gekookt. Het liep op rolletjes. Ik kan er echt van genieten om een hele dag in de keuken te staan en dan ’s avonds met zijn allen te proeven hoe al die gerechten smaken. Ik had natuurlijk nog veel meer foto’s kunnen maken om te laten zien wat we aten. Ik was te druk, met koken, met eten, met gezelligheid. We hadden dit jaar nog een discussie over wat kerst nu eigenlijk is. Een vreetfestijn, een aan een schakeling van verplichtingen, cadeautjes onder de boom, gezelligheid met hen die je lief hebt, lekker koken en eten. Er waren verschillende meningen. Het verhaal van de geboorte van Jezus vindt plaats in een sobere setting, terwijl de kerstman tonnetje rond is van de kerstkoekjes en chocolade melk (ik geloof dat dat is wat de kerstman eet en drinkt). Mijn kerst is lekker koken, eten met mensen die ik lief heb en een hele grote kerstboom.

 

Misschien ook iets voor jou?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *