Artikelen

Keukenhulpjes: champignonborsteltje

Champignons, mijn favoriete ik gooi het overal doorheen groente. Zo vind ik champignons echt een toevoeging bij de spruitjes, zijn ze heerlijk door een omelet, een vegetarische pasta of juist door een roerbak. Zo kan ik natuurlijk nog wel even door gaan. Standaard gaan er dan ook één of twee bakjes champignons mee bij de weekboodschappen. Ooit kweekte ik ze zelf in een piepschuimenbak in een hoekje in de keuken. Naast dat het een leuk project was om te volgen, waren ze nog smaakvoller dan de champignons van de supermarkt. Eigenlijk voor herhaling vatbaar. Wie weet 😉

Champignons kun je beter niet schoonmaken in water. Ze zuigen zich vol en verliezen daardoor hun smaak. Wat zonde is. Wel is het belangrijk om ze schoon te maken. Dat kan met een keukenpapiertje of met een champignonborsteltje. Champignons groeien op paardenmest. Daarom is het aan te raden om de onderkant van het steeltje er af te snijden of het steeltje te verwijderen.

Wat ik tot voor kort nog niet wist is dat het afgeraden wordt om champignons rauw te eten. De bacteriën van de paardenmest is een reden om ze te verhitten. Daarnaast is er een stof (agaritine) gevonden in de champignons. Deze stof bleek bij muizen kankerverwekkend te zijn. In het onderzoek wordt genoemd dat je er dan vanuit kan gaan dat het voor mensen ook niet gezond is. Tijdens het eten koken heb ik vaak al trek, menig champignonnetje verdween dan ook rauw in mijn mond. Ach, gebakken zijn ze toch lekkerder. Vanaf nu laat ik de rauwe champignons voor wat het is.

Wil je nu ook zo’n handig champignonborsteltje, ik kocht die van mij bij Dille en Kamille. Ze zijn maar €3,50, ik zeg last minute schoencadeautje 😉

 

Misschien ook iets voor jou?

1 Reactie

  1. Wauw, wist ik ook niet, dat je ze niet rauw mag eten! Nu eten we ze hier eigenlijk niet, maar wel goed om te weten. Thanks!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *