Het fudge avontuur startte ooit op mijn babyshower. Mijn schoonzusje bracht een schaal vol met fudge. Binnen mum van tijd hadden we ontdekt hoe lekker dit was en aten we de schaal er bijna bij op. Gelukkig nam een vriendin van mij het stokje over. Nu weet ik dat iedere verjaardag daar ik mijn vingers aflik bij de fudge. Aan het begin van dit jaar ontmoete ik Marlon op een foodbloggers borrel. Marlon haar blog heet: lekker eten met Marlon. Zij nam een 3 kleuren fudge mee naar de borrel. Echt niet te geloven lekker! Nu ik met regelmaat creatieve workshops verzorg voor Sterrig, maak ik ook met regelmaat fudge. Want het is altijd een succes én je hebt direct lekker veel.
Fudge met oreo
De allereerste keer dat ik zelf fudge maakte, overigens met een ander recept, vergat ik de gecondenseerde melk te pakken. Dan wordt het niks. Hoe lang je ook wacht, de ingrediënten blijven in de schaal drijven. Gecondenseerde melk zit in een blikje. Even opletten dus 🙂
- 200 gram witte chocolade
- 200 gram melk chocolade
- 200 gram pure chocolade
- Een rol oreokoekjes
- cacaopoeder (geen must)
- Een blikje gecondenseerde melk
- Bakpapier
- spatel
Pak een hele grote ovenschaal of een bakplaat. Een vereiste is dat het in de koelkast past. Dat is waarom ik een grote ovenschaal gebruik. Leg een stuk bakpapier op de bodem. Verkruimel de oreokoekjes en leg deze in de schaal. Pak een steelpannetje en verwarm hierin een half blikje gecondenseerde melk. Breek de witte chocolade in stukjes en doe 160 gram bij de gecondenseerde melk in. De overige 40 gebruik je voor de garnering. Dus niet opeten, maar opzij leggen 😉 Schenk de warme melk met chocolade over de oreokoekjes in je schaal en zorg dat alle koekjes bedekt zijn. Roer het anders een beetje door elkaar. Spatel je pan goed leeg. De pan hoeft niet schoongemaakt. De overgebleven gecondenseerde melk kan nu in je steelpan. Breek de melkchocolade in stukjes en smelt deze in de gecondenseerde melk. Als het warm is en alles is gesmolten, giet je dit over de witte chocolade in de schaal. Met een lepel kun je het goed verdelen. Nu maak je de pan schoon. Doe er water in en zet hem op het vuur. Pak een schaaltje (metaal) waar je de pure chocolade inbreekt. Dit laat je au bain marie smelten. Dus dat schaaltje moet op de rand van de pan kunnen leunen. Door de stoom van het hete water zal de chocolade smelten. De pure chocolade mag dan ook in de schaal, verdeel het weer mooi over het hele oppervlak. Dan maak je het kleine schaaltje schoon en smelt je de overgebleven 40 gram witte chocolade ook au bain marie. De witte chocolade schenk je met grote druppen op verschillende plekken in de schaal. Nu pak je een sate prikker en ga je met de witte chocolade mooie ronde vormen tekenen. Doe de prikker niet te diep in de schaal want je wilt de onderste lagen niet door elkaar roeren. Je wilt alleen een tekening maken op de oppervlakte. Strooi er nog wat cacaopoeder over heen. De fudge moet minimaal 2 uur opstijven in de koelkast. Daarna kun je de fudge in blokjes snijden. Je kunt de fudge het best in de koelkast bewaren zodat de stukjes lekker stevig blijven. Jummie!
Marlon heeft een heel handig stap voor stap fotoverslag gemaakt van haar recept. Als je een beeld wilt bij dit verhaal, moet je zeker even gaan kijken. 😀