Ik ben gek op rucola als toevoeging in een salade. De pittige nootachtige smaak geeft altijd een lekkere bite. Voor de tweede keer heb ik rucola in eigen tuin. Dit jaar heb ik de zaadjes zelf opgekweekt tot plantjes. Zowel eerst binnen, als direct in een bak in de tuin. Rucola ontkiemt gemakkelijk en groeit snel. Meestal kun je na twee weken al oogsten, dit is als je het buiten in de bak zaait.
Rucola houdt van een vochtige grond. De bladeren hebben veel vocht nodig. Staat rucola te veel in de zon en is de grond te droog, dan wordt de smaak van de bladeren bitter. Rucola houdt niet van hitte en kan niet tegen vorst. In het voorjaar en in de herfst kunnen de plantjes wel in de zon staan. In de zomer zou ik eerder voor een schaduwrijke plek kiezen. Bij een zachte winter kun je rucola blijven oogsten in zowel de winter als het voorjaar. Wanneer je rucola zaait neem dan ongeveer 0,5cm ruimte tussen de zaadjes.
Rucola heeft de neiging om door te schieten. Er komen dan kleine gele bloementjes in. Je kunt dan nog steeds oogsten van de rucola, alleen is de smaak van het blad dan pittiger en vaak ook wat stugger dan bij een jonge oogst. Zodra de blaadjes ongeveer 10 cm lang zijn kun je de rucola oogsten door ze bij de grond af te snijden. Er komt vaak nog weer nieuw blad aan, zo kun je een tijdje oogsten van het zelfde plantje.
Je kunt rucola ook binnen kweken. Op een bordje met twee vellen keukenrol die nat zijn. Leg daar de zaden op en en houdt de keukenrol vochtig. In dit geval heb je vaak al binnen een week rucola die je kan oogsten door onder bij de steel af te knippen.
Oogst de rucola het liefst vlak voor gebruik. Op deze manier is de rucola het meest vers. Rucola heeft de neiging om snel slap te worden, als het eenmaal geoogst is. Mocht je het toch graag iets langer willen bewaren, doe dit dan op een koele plek in een goed afgesloten zak.
Als je heel goed kijkt, kun je op de foto zien dat er al een knop in mijn rucola komt, het bloementje komt eraan, wat betekent dat deze rucola aan het doorschieten is.